Kommunen river sex byggnader

På stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott under torsdagen beviljades förslagen att riva sex byggnader i kommunen.

Foto: Anna Isaksson och CLAUDIO BRESCI

Luleå2019-04-11 19:42

Det är Magasinsgatan 25, Karlsviksvägen 125 i Karlsvik, Bolagsgatan 25 i Svartöstaden (inte garaget) och Norrbyvägen 8 i Antnäs, även kallad Hälsans hus samt Stadsöns före detta förskola på Persvägen 11 och Mariebergs tegelbruk i Gammelstad. Anledningen att man väljer att riva istället för att sälja är för att kommunen vill ha kvar marken.

Läs mer: Lista: Här är husen som kommunen vill riva

– På en del ställen är det så. På Magasinsgatan har vi sagt att vi vill ha kvar marken dels för en framtida östra strand eller också ett resecentrum. Det hänger ihop och därför vill vi ha marken kvar, säger Anja Johansson, stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Bland de andra ärendena var nämndsinitiativet om att fram en strategi för ställplatser för husbilar. Det nekades.

– Vad gäller ställplatserna är det inga konstigheter. Vi socialdemokrater ställde en fråga om man skulle kunna ta fram en strategi och sen efter diskussioner med förvaltningen som vi har haft har vi insett att det inte är möjligt just nu med de argument som finns i ärendet, säger Anja Johansson.

Lagstiftningen medger inte ställplatser. På kvartersmark är det möjligt med ställplatser, men det kan krävas ändring av detaljplanen, en miljökonsekvensutredning och godkännande från räddningstjänsten. En annan orsak till beslutet är att kommunen inte ska konkurrera med privata aktörer. Detaljplanerna för Porsön och Storheden, Ektjärns verksamhetsområde beviljades också under mötet samt att en flödesmätare installeras på huvudvattenledningsnätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om