Kommunen: "Det är tuffa diskussioner"

Östra länken blir billigare än om den genomförts som en konventionell entreprenad. Det är beskedet när Luleå kommun slår tillbaka mot kritikerna.

Marianne Kallin anser inte att upphandlingarna är subjektivt bedömda och därmed svåra att förena med LOU. "'Referenser och CV är tydliga", säger hon.

Marianne Kallin anser inte att upphandlingarna är subjektivt bedömda och därmed svåra att förena med LOU. "'Referenser och CV är tydliga", säger hon.

Foto: Petra Älvstrand / frilans

Luleå2021-05-27 19:00

Kommunen har haft ruljangs bland tjänstepersoner kopplade till Östra länken. Projektledare har bytts ut flera gånger. Från första upphandlingen 2014 är ingen kvar.

Flera olika källor anser att kommunen därmed hamnar i underläge kompetensmässigt mot bolaget och att budgeten riskerar att trissas upp. Men det dementerar kommunen.

– Det är inte NCC som styr agendan. Det kan också vara en fördel med att folk rör på sig. Man jobbar otroligt tajt och nöter på varandra. Nya personer kan göra att man byter fokus och hittar nya sätt att tänka, säger VA-chefen Petra Viklund.

undefined
NCC sköter projekteringen, men kommunen är också delaktig och anser sig inte hamna i underläge kunskapsmässigt när kostnader ska diskuteras.

I de flesta av etapperna har ni inte projekterat själva. Är inte det ett kunskapshandikapp i förhandlingar? 

– Vi har hög kompetens för projektering och vi finns med i processen hela tiden. Projekteringen blir dessutom bättre och bättre för varje etapp.

Har ni tillräcklig kunskap för att argumentera emot entreprenören och hålla nere kostnaderna? 

– Absolut. Vi har riggat projektgruppen efter det. NCC har en stor och stark organisation och då måste vi också manna upp. Det är tuffa diskussioner, speciellt kopplat till projektering, säger Petra Viklund.

Kritiker anser vidare att det finns en fara att beställare och utförare blir för tighta. 

Marianne Kallin, kommunombud för Östra länken och avdelningschef för investeringar och geodata, har i en intervju beskrivit det som att medarbetarna på kommunen uppskattar arbetssättet utökad samverkan, att det nästan blir som att deltagarna i projektet både från kommunen och NCC känner att de blir ett litet företag.

– Jag tycker bara att det är fördelar med det. Det är ju det som är gemensam samverkan. Man har en gemensam etablering. Man jobbar tillsammans, säger Kallin.

Men en betalar och den andre ska ha in pengarna?

– Jo, men man har ju ändå trots allt kommit överens om en gemensam budget.

– Det viktigaste i det här är att beställaren har stärkt sin beställarorganisation. Att du har en projektledargrupp exempelvis, säger Viklund.

undefined
Flera olika källor i byggbranschen riktade hård kritik mot hur Östra länken sköts i en tidigare artikel.

Finns det inte en fara i att alla vill att det ska bli lyckat?

– Inte i att det är den samlade drivkraften för alla, nej.

Det kan ju bli dyrare?

– Ok. Är det lyckat då?

Så länge man håller sig under budget är det väl lyckat. Och budgeten kan ni höja hela tiden.

– Som projektledare är man ansvarig för sin budget. Varje krona räknas. Det finns en yrkesstolthet i det, ett medborgarperspektiv.

Ni och NCC har hållit workshops, åkt på resa och vunnit pris tillsammans. Kan det inbjuda till misstankar om korruption och osunda relationer? 

– Vi upplever inte att det är något problem att hålla isär rollerna. Alla deltagarna har också fått ett helt utbildningspaket i vad som gäller.

undefined
Vid stranden nedanför Tunastigen byggs en pumpstation.

Att de bedömningar som görs av utvärderingsgruppen under upphandlingen är subjektiva och därför går dåligt ihop med LOU bestrider kommunen.

– När är det en subjektiv bedömning? De konkurrerar med varandra utifrån deras CV:n och referenser. De får ju poäng utifrån dem, säger Kallin.

Men blir det inte bedömningar när olika referenser vägs mot varandra?

– Nej, jag håller inte med om det. Jag tycker att CV och referenser är tydliga. Sedan handlar det ju också om...det är ju en tävling. Det handlar om att vinna. Men som beställare kan vi inte känna att vi gjort något fel. Den där kritiken kommer från de som inte vunnit.

En annan del i kritiken handlar om att entreprenaderna är väldigt stora. Den andra upphandlingen beräknas till 1,3 miljarder. Det hade blivit billigare att dela upp arbeten och göra fler upphandlingar, anser flera källor.

undefined
"Det är inte NCC som styr agendan", säger Petra Viklund.

Stämmer inte, enligt Viklund.

– Vi räknar med vinster när organisationen blir sammansvetsad. Vi bygger kunskap och kontinuitet över tid. De kostnader som blir i uppstarten tar man igen genom att man får ett väloljat maskineri. Strukturen för arbetssättet förs hela tiden vidare. Det är otroligt värdefullt.

Ni anser att det blir billigare? 

– Ja, vi tror det. Vi tror också att hela entreprenaden blir billigare än om den genomförts som en utförandeentreprenad med allt vad det innebär.

På vilket sätt följer kommunen upp och granskar under arbetets gång? 

– Både byggledare och projektledare är mycket ute. Vi följer arbetet och säkrar kvalitén.

Hur går det till? Räknar ni antalet enheter som är på plats för att sköta jobbet, exempelvis? 

– Kontroller sker vid regelbundna platsbesök och veckovisa produktionsmöten, säger Viklund.

Östra länkens etapper

Östra länken startade 2014 och beräknas pågå cirka till 2030.

Etapperna 4 A, 4B, 4C och 4F är klara. Etapperna 4E (Notviksstan) och 3 (Örnäset) pågår.

Resterande etapper är 1 (Uddebo), 2A (Svartön), 2B (Kalvholmen) och 2C (Hertsöheden).

Totalt är det över två mil rör som ska dras, från vattenverket i Gäddvik till vattenreningsverket i Uddebo. Minst tre nya pumpstationer ska byggas. Två är klara, P39 (Skurholmen) och P42 (Röda havet). P14 byggs just nu vid Tuna strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!