Kommunen om hastigheten: "En komplex fråga"

Trafikverket säger nej till sänkt hastighet med motiveringen att vägen inte är till för barn att vistas på. Trots det ska barnen plockas upp vid landsvägen intill bostaden. ”Det är mest säkert” säger skolskjutsplanerare Thomas Norgren.

Trafikverket och kommunen har olika syn på lämpligheten i att plocka upp skolbarn längs landsvägen.

Trafikverket och kommunen har olika syn på lämpligheten i att plocka upp skolbarn längs landsvägen.

Foto: Jeanette Bergström

Luleå2021-11-05 19:00

Trafikverket har som remissinstans vid tre tillfällen sagt nej till att sänka farten längs väg 691 genom Vitå. 

– Frågan har varit uppe för prövning vid tre tillfällen och en överprövning där Transportstyrelsen fick rätt. Vi vill ju inte att det ska vara någon form av av- och påstigning längs vägen. Anledningen är att där det inte finns någon busshållsplats, ska det heller inte hämtas upp folk. Kommunala skolbarn är kommunens angelägenhet att lösa så att de kan kliva av och på på ett säkert sätt, säger Peter Jonsson, kommunikatör på Trafikverket.  

Thomas Norgren, skolskjutsplanerare på Luleå kommun, menar att det är föräldrarnas ansvar att se till att vänta med sina barn tills bussen kommer och att länstrafiken i alla tider har plockat upp folk längs vägen mellan busshållsplatserna. 

– I byarna stannar bussarna också mellan hållplatserna, där eleverna bor står man vid sin uppfart och väntar. Det är det säkraste när man bor i en by för man kommer inte kunna bygga hållplatser överallt.  

Tanken är att så långt som möjligt nyttja den befintliga länstrafiken för skolskjutsarna.  

– Där det går befintlig kollektivtrafik ska vi nyttja den så mycket som möjligt och vi har dialog med länstrafiken så att de kan anpassa turerna. Ponera att vi skulle säga att barnen i byarna behöver skoltaxi, så ställer det till problem eftersom det inte finns tillräckligt många taxibilar. Vi har också kravet från politikerna att vi ska nyttja kollektivtrafiken så mycket som möjligt så att trafiken kan hållas igång även de som vill arbetspendla kan göra det då kan vi inte plocka bort underlaget och ha egna bussar. Om det blir för få resenärer kan inte linjen hållas igång, så i slutändan är det också en samhällsfråga. Det är en komplex fråga och då är det svårt att bara plocka ut en del i det blir det konstiga svar, för det blir följdfrågor som ingen kan i slutändan kan svara på för att vi behöver se till helheten. Det är alltid vårdnadshavaren som har ansvaret för sitt barn fram till att bussen kommer och får ju välja hur de vill lösa det. Om man tycker att det är jättedåligt med buss och hellre vill köra sitt barn själv så har de ju alltid det valet, säger Thomas Norgren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!