Förra året inventerade kommunens miljöinspektörer de enskilda avloppen vid Luleälven och i området runt Gäddviks vattenskyddsområde. Resultatet var nedslående, 80 procent hade sådana brister att fastighetsägarna antingen förbjuds att fortsätta använda dem eller föreläggs att rätta till bristerna senast i december 2021.
Luleå kommun tillhör skaran av fastighetsägare som fått föreläggande att åtgärda bristerna i sina avloppsanläggningar, kommunen har totalt fyra slamavskiljare i Norra Sunderbyn med ett 30-tal anslutna fastigheter.
Nu begär 30 fastighetsägare som har enskilda avloppsanläggningar att även de ska ges möjlighet att ansluta sina fastigheter till det kommunala avloppsnätet, nu när kommunen ändå måste vidta åtgärder i Norra Sunderbyn. Ett av tre alternativ som kommunen håller på att utreda innebär att man bygger ihop de fyra avloppsanläggningarna i ett gemensamt ledningsnät och bygger ett minireningsverk i byn.
– Menar man allvar från kommunen sida så borde man göra en lösning som är hållbar för framtiden, att alla kan ansluta sig till kommunens ledningar vid tomtgränsen, säger Fred Nordström, en av två kontaktpersoner för fastighetsägarna i Norra Sunderbyn.
Fastighetsägarna har haft två möten med tjänstemän från kommunen samt ett möte med politiker.
– I stort sett hela Norra Sunderbyn är det tung lerjord, det är svårt att få en infiltrationsanläggning att fungera och dessutom är det högt grundvatten, säger Fred Nordström.
Kommunen har öppnat för att fastighetsägarna kan få ansluta sig till kommunen ledningsnät vid vissa anslutningspunkter, om de själva bygger och bekostar nödvändiga anslutningsledningar. Det kommer att bli mycket dyrt för några enskilda fastighetsägare påpekar Fred Nordström.
– Vi har räknat på det, det skulle kosta två-tre miljoner kronor för dem. Det tycker vi är orimligt, säger Fred Nordström.
Fastighetsägarna blir också tvungna att förhandla med de markägare där ledningarna ska dras.
– Vi har inte kompetens för att hålla på med såna stora entreprenader. När kommunen gör ett nytt verksamhetsområde borde man titta på möjligheterna att inkludera alla, det som erbjuder den bästa lösningen för framtiden. Det man gör i dag är en nödlösning, bara för att klara att man inte fick sina anläggningar godkända, säger Fred Nordström.
Fastighetsägarna har begärt att länsstyrelsen ska utreda förutsättningarna för ett allmänt verksamhetsområde för VA-tjänster i Norra Sunderbyn. I slutändan skulle det kunna leda till att länsstyrelsen förelägger kommunen att ansluta fastigheterna till VA-nätet.
Ytterligare en grupp fastighetsägare, på Bodvallen i Södra Sunderbyn, har lämnat in en liknande begäran till länsstyrelsen.