Innan stadsbyggnadsförvaltningen tog beslut om att skriva avtalet rådgjorde man nämligen med kommunens expert på upphandlingsjuridik.
– Vi har haft dialog med upphandlingsjurist och hon har påtalat att detta är utanför ramarna. Vår bedömning i det här fallet är att en förlikning mellan entreprenör och byggherre är en bra lösning utifrån att ärendet är tekniskt och juridiskt komplicerat. Det blir mest kostnadseffektivt för Luleå kommun, säger stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell.
Hon fortsätter:
– Tekniskt komplicerat med anledning av samverkande byggsystem och dess interaktion med varandra. Tak, takstolar, pelare, grundplattan med balkar, markförhållanden på platsen. Juridiskt komplicerat med anledning av att det endast finns civilrättsliga och moraliska förpliktelser kvar. Den civilrättsliga processen är mycket osäker att gå vinnande ur.
Kommunen gjorde bedömningen att om inte Nåiden involverades skulle det medföra stora kostnader och osäkerheter som måste hanteras, uppger Wiklund Wårell.
– Vi har bedömt det som menligt för kommunen i förhållande till att göra ett förlikningsavtal. Även om avtalet av domstol skulle bedömas strida mot lagen om offentlig upphandling så är kostnaden för Luleås skattebetalare lägre än om vi upphandlat utförandet, säger hon.
Sverigedemokraterna har uppgett att de har planer på att överklaga avtalet, vilket kan leda till böter.
– Oaktat är ansvaret mitt, då det är jag som skrivit under avtalet, säger Helén Wiklund Wårell.