Vid Hertsöns miljögård har arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå ett antal platser för personer som behöver arbetsträning. När vi besöker gården på fredagen möter vi Camilla Sedholm Buatao som plockar ihop saker inför den stundande tömningen av huset. Även Per Garpebring är på plats. Båda har arbetsträning på miljögården och trivs bra.
Det har varit skördetid och inne i det som fungerat som fik ligger nu ett antal chilifrukter på tork och det hänger tomater i alla möjliga former på en stång. På plattan gör Camilla Sedholm Buatao en pumpa- och morotssoppa av det som skördats. Men det är bland det sista som görs på miljögården i den nuvarande formen.
Det är det är bara veckor kvar innan lokalen ska lämnas vilket är lite vemodigt.
– Det har varit jättetrevligt när det var djur här och kafé, säger Camilla Sedholm Buatao.
– Jag håller med, när djuren var här var det en komplett miljö, säger Per Garpebring.
Coronaviruset gjorde att kaféet inte har hållit öppet sedan mars. Djuren, som fanns på gården tidigare och lockade barnfamiljer, har fasats ut i omgångar.
Både Camilla Sedholm Buatao och Per Garpebring tycker att verksamheten har passat bra, inte minst för personer som exempelvis varit utbrända. Nu förläggs arbetsträningen till Simonsgården i Björsbyn eller vid Bocken inne i centrum.
Camilla Sedholm Buatao kommer sakna miljögården och de uppgifter som hon haft.
– Jag gillar ju handarbete, trädgård och fika. Det här är mitt ställe, jag tror jag tar över det, säger hon och skrattar.
Miljögården ligger i anslutning till kolonistugområdet och ägarna har haft möjlighet att använda sig av toaletterna och duscharna.
– Vi är lite bekymrade. Vad händer med toaletterna och duschen? På sommaren sover vi över här, säger Solveig Henriksson som är på plats med sin man Alvar för att kika till sin kolonilott.
Kolonilottfolket använder även miljögården för att hämta vatten tidigt på säsongen när det ännu inte är påslaget i koloniområdet.
– Sedan handlar vi där ibland. Glass, bröd och marmelad, det är ganska mysigt, säger Solveig Henriksson.
Kommunalrådet Fredrik Hansson kan här lugna kolonilottägarna. Det är knappast så att miljögården kommer avlösas direkt av någon annan aktör, han ser sommaren 2021 som mer trolig, men även om miljögården står tom ett tag kommer kommunen se till att toaletterna och duschen är igång.
– Det där måste vi lösa på kort sikt så att det inte står och faller, säger Fredrik Hansson.
Kommunalrådet, som faktiskt vuxit upp nära miljögården på Hertsön, har gett arbetsmarknadsförvaltningen i uppdrag att se vad som kan bedrivas där i framtiden. Det är inte omöjligt att kommande verksamhet kan påminna om den nuvarande, fast då via så kallade arbetsintegererade sociala företag, AFS.
– Det är en form som är väldigt spännande och som jag skulle kunna tänka mig. Det vore roligt om det skulle komma igång en sådan verksamhet där, säger Fredrik Hansson som nu vill snabba på utredningsarbetet.
Han utesluter inte helt att kommunen kan komma att hyra ut miljögården till en privat aktör som exempelvis vill starta kafé, galleri eller liknande.
– Ja, det skulle kunna vara en tänkbar lösning. Det är ingenting som är stängt, att det är låst till ett AFS men jag har sagt att jag skulle gärna se det. Det skulle vara en dubbel vinning, både den sociala biten och att det är en bra mötesplats för Hertsöborna. Jag vet att många gillar miljögården, säger Hansson.