Utredningen av ärendet har pågått sedan 2021 och kommunens tjänstemän har besökt platsen för sjöbodarna. Inspektioner har gjorts vid olika tillfällen och ägarna har också tillfrågats om hur de använder sina sjöbodar. Enligt Patrik Wallgren kan man inte dra några slutsatser för hur kommunen kommer att behandla bygglovs- och dispensansökningar gällande sjöbodar framöver.
– Ärendet gällande Kängsön har varit ett tillsynsärende utifrån en anonym anmälan som beslutats utifrån områdets karaktär och förutsättningar, varje plats och ärende är unikt och behöver bedömas utifrån det. Det kommer vi göra fortsättningsvis också i alla ärenden vi får in till oss, säger han.
Innan vår granskning påbörjades hade en anonym anmälan inkommit till kommunen, där användningen av vissa sjöbodar längs kajkanten ifrågasattes.
Är det nu fritt fram för alla som önskar att bygga sig en sjöbod vid strandlinjen i Luleås vattennära områden?
– Nej, det beslut som nu har fattats av miljö- och byggnadsnämnden är unikt för detta ärende och plats. Det kan vara väldigt olika förutsättningar för ett ärende om det exempelvis är detaljplanelagt, har områdesbestämmelser eller andra förutsättningar som påverkar bedömningen i ärendet.
Beslutet formuleras bland annat utifrån att sjöbodarna i Kängsgön är ett pittoreskt inslag och bidrar till den attraktivitet kommunen vill ha. Hade beslutet kunnat bli ett annat om sjöbodarna hade varit fula?
– Om en sjöbod/byggnad inte har ett bra skick har vi som myndighet andra beslut vi kan fatta för att byggnaden ska hållas i ett gott skick och vara säker att vistas i och kring.
Socialdemokraten Maritha Meethz, som nyligen avgått som miljö- och byggnadsnämndens ordförande, satt vid tiden för beslutet nu i juni fortfarande på posten. Enligt henne var nämnden enig om beslutet.
– Det går inte att bestämma någon fast gräns för när en sjöbod är inredd på så sätt att den övergår från att vara en sjöbod till användning för väsentligen annat ändamål. Historiskt sett har sjöbodar använts för viss övernattning, säger hon och påpekar att användandet inte har ändrats "väsentligt".
– Sjöbodarna har strandskyddsdispens och tomtplatsen är samma yta som byggnaden tar upp på marken. Den allmänna tillgängligheten är fortsatt god, säger Maritha Meethz.