Ordinarie personal inom Luleås barnomsorg är besvikna över att behöva jobba i juli månad, när beläggningen på sommarförskolan i snitt har legat kring knappt hälften av antalet anmälda barn.
I stället föreslås att kommunen borde nyttja icke-legitimerade springvikarier men enligt verksamhetschef Annica Backman får inte sommarförskolan prioritera enbart omsorg i stället än pedagogik.
– Skollagen säger att vi måste bedriva förskola hela året, med samma uppdrag oavsett årstid. Barnen i sommarförskolan kan exempelvis vara lediga andra perioder av året, och därför måste de få rätta lärandekvaliteten sommartid i stället.
Huvudorsaken till överbemanningen, menar Backman, är att förvaltningen måste utgå från antalet anmälda barn, snarare än hur många som faktiskt går sommarförskolan.
– Vi måste ha personal på plats i paritet med det antal barn som är anmälda, enligt arbetsmiljölagen, även om vi gärna hade utgått från den tidigare erfarenheten att knappt ens hälften kommer.
Den låga beläggningen har varit återkommande sedan sommarförskolan introducerades 2017 men Backman menar att kommunen ändå inte kan räkna med ett bortfall på 50-75 procent.
– Skulle fackförbunden vara beredda på att vi chansar på att hälften av barnen inte kommer? Vad händer då om de ändå dyker upp? Såna här frågor måste vi resonera om vidare med facken.
Inskolningarna börjar i augusti och då saknas ordinarie personal som har jobbat på sommarförskolan – hur ser du på det?
– Det ser väldigt olika ut, beroende på hur stor förskolan är och hur planeringen har fungerat. Men visst kan det bli problem om mycket personal har semester vid inskolningarna. Dessutom har vi haft två år av pandemi, vilket är en annan förklaring till att bemanningen inte har fungerat överallt vid uppstarten av terminerna.
Generellt är också tillgången på förskollärarvikarier mycket ansträngd i Luleå.
– Det finns i princip inga vikarierande lärare att få tag på längre, utan de erbjuds direkt fasta tjänster hos både oss och andra kommuner, säger verksamhetschef Annica Backman.