En kommunanställd tilldelas en skriftlig varning efter att ha slagit två äldre, vid två olika tillfällen.
"Vi har funnit att du brustit i dina skyldigheter i anställningsavtalet genom att ha slagit två olika brukare vid olika tillfällen.", skriver kommunen i varningen.
Den första händelsen inträffade i maj, då en person hanterades hårdhänt vid förflyttning och ett slag med yttersidan av handen utdelades mot personens mun. En vecka senare handlade det återigen om en hårdhänt förflyttning, och ett slag utdelades mot kinden/örat. Den anställda ska även ha varit otrevlig och skrikit vid tillfället.
Luleå kommun har funnit att den anställde brustit i sina skyldigheter i anställningsavtalet.
De anhöriga till de två brukarna ska ha informerats om det inträffade av kommunen.
Den skriftliga varningen är underskriven av avdelningschefen för HR och kvalité, Nina Lind, som förklarar varför åtgärderna stannat vid en varning.
– En varning utdelar vi om vi ser allvarligt på en händelse. Det är alltid en sammanvägd bedömning som vi gör av situationen och i det här fallet landar det på en varning, säger hon.
Vad skulle krävas för att en anställd skulle avskedas?
– Till exempel om en sån här händelse skulle återupprepas. Det är ingen enkel ekvation det där utan det är en sammanvägd bedömning om vad som har inträffat. Om personen har någon misskötsamhet tidigare, om hur situationen som helhet har varit.
Men det här är ju ändå två separata tillfällen?
– Ja.
Det har inte skett något liknande efter det här?
– Varken före eller efter så vitt vi känner till.
Nina Lind förklarar att en skriftlig varning är den näst skarpaste åtgärd som kommunen kan ta mot en anställd.
– Första steget vid misskötsamhet handlar om ett muntligt förtydligande. Andra steget är ett skriftligt förtydligande och att man tilldelas en handlingsplan. I nästa steg kommer en varning. Efter det så handlar det om att skiljas åt, antingen genom en uppsägning av personliga skäl eller genom avsked.