Det var under förra sommaren som Fredrik Hansson vid en av många cykelturer reflekterade över att klotterproblemet i staden var större än han trott. Och att en del klotter kunde sitta kvar väldigt länge.
– Det är bara gå inne i stan i centrum där det finns byggnader med klotter som funnits ganska länge. Det vill man inte ska finnas, varken för turister eller Luleåbor. Att det är det man möts av, säger Fredrik Hansson.
Han tog därför initiativ till att samla de aktörer som utsätts och hanterar problemet, det vill säga kommunen, polisen och fastighetsägarna. Gensvaret var bra och gruppen har nu haft ett par möten där det går att få en samlad bild av problemet och där aktörerna utbyter tips och råd till varandra samt diskuterar framtida lösningar.
En sådan sak är hur felanmälan ska gå till. Om ingen felanmäler finns det risk att klottret ligger kvar onödigt länge.
– Det har inte fungerat klockrent. Jag tror inte medborgarna tänker så, att det där ska jag fota och skicka in. Och då kanske det blir där onödigt länge, säger Fredrik Hansson och nämner en app som en eventuell lösning.
Rikshem är en av aktörerna som är med i den grupp som Fredrik Hansson samlat. Ett aktuellt ärende för Rikshem är just nu är ett ganska omfattande klotter på ett parkeringshus på Kallkällan.
– Vi har en rutin för att ta bort det så fort som möjligt, det brukar minska klottret. När det inte sitter uppe så länge är det inte lika roligt att klottra, säger fastighetschefen Ulf Ohlsson.
Rikshem, och många andra fastighetsägare, polisanmäler alltid klottret som förutom att det är fult är rätt dyrt att ta bort.
– Ja, det är det. Beroende på vilket material det är gjort på. Är det gjort på puts, betong och tegel så är det kostsamt, säger Ulf Ohlsson.
Redan i sommar har kommunen låtit feriejobbare sanera klotter. Det har då handlat om enklare saneringar som att exempelvis måla över klottret. Feriejobbare får inte hantera de kemikalier som annars behövs i saneringsarbetet.
För att få till en större och märkbar förändring i staden vill Fredrik Hansson göra en gemensam insats tillsammans med fastighetsägarna.
– Vi ska se om vi kan göra en större aktion, där vi går ut och tar ett krafttag mot det här. Vi vill verkligen komma åt det för det är verkligen ett problem, säger Fredrik Hansson.