Kommunalrådet: "Vi agerade kraftfullt"

Kommunalråd Lenita Ericson (S) anser att kommunledningen har agerat "väldigt kraftfullt" under 2017 och stärkt rutinerna för att förebygga korruption.

Nej. Fyra av kommunens revisorer vill inte ge ansvarsfrihet till Lenita Ericson, tidigare ordförande i stadsbyggnadsnämnden. De vill inte heller ge ansvarsfrihet till tidigare kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

Nej. Fyra av kommunens revisorer vill inte ge ansvarsfrihet till Lenita Ericson, tidigare ordförande i stadsbyggnadsnämnden. De vill inte heller ge ansvarsfrihet till tidigare kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2018-03-20 16:16

Lenita Ericson, i dag kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, har egentligen inga kommentarer till att hon och partikollegan Yvonne Stålnacke enligt fyra av kommunens revisorer inte ska beviljas ansvarsfrihet för hanteringen av korruptionshärvan under förra året.

– Jag har noterat att revisorerna inte är överens och på måndag under fullmäktige kommer jag att berätta för ledamöterna om allt vi har gjort för att förebygga korruption. Sedan är det upp till fullmäktige att hantera frågan och bedöma om vi har gjort tillräckligt, säger hon.

En av lärdomarna från korruptionshärvan är att det var fel beslut att inte tillsätta en egen utredning när korruptionsanklagelserna blev kända 2014. Enligt Lenita Ericson följde kommunledningen då rekommendationer från polisen om att inte göra någon utredning.

– Då hade vi inga rutiner för sådant här, men det har vi nu.

På frågan om hur splittringen inom kommunrevisionen kan påverka arbetet i kommunen och framtida granskningar svarar Lenita Ericson:

– Det måste kommunrevisionens ordförande och fullmäktiges presidium svara på, det är de som ska hantera den frågan.

Anställda tog emot mutor

Det var i november 2014 som Luleå kommun fick information från en av sina leverantörer att företagets anställda uppgett att ett tiotal personer hos Luleå kommun tagit emot bland annat hemelektronik och vitvaror till ett värde av 463 000 kronor från företaget. Det ska ha skett under åren 2012-2014.

Kommunens anställda ska dessutom, på företagets bekostnad ha nyttjat ett partytält, en grävmaskin och fått tjänster utförda i sina bostäder.

Förmånerna ska, enligt uppgift från leverantören, ha finansierats genom att företaget gjorde ett påslag om 20-25 procent på fakturor till kommunen.

Kommunen gjorde en polisanmälan, men polisutredningen lades ned i april 2016 i brist på bevis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om