Kommunalrådet: Sänkta skatter bakom klyftorna

Efter artikelserien En annan del av Luleå: nu ger politikerna sin syn på utanförskap i samhället. "Vi satsar mycket pengar på den problematiken", säger Fredrik Hansson (S), kommunalråd i Luleå.

Luleå kommunalråd, Fredrik Hansson (S), ger nu sin bild av hur kommunen arbetar mot missbruk, psykisk ohälsa, kriminalitet, och i spåren på det utanförskap.

Luleå kommunalråd, Fredrik Hansson (S), ger nu sin bild av hur kommunen arbetar mot missbruk, psykisk ohälsa, kriminalitet, och i spåren på det utanförskap.

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Luleå2021-01-06 05:00

I sin årliga rapport konstaterade OECD förra året att Sverige är det land där inkomstklyftorna har ökat mest sedan början av 1990-talet.

Nu visar även statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, att 7,5 procent av befolkningen i Norrbottens största stad, Luleå, lever under EU:s gräns för relativ fattigdom.

Det här var fakta som ledde till vår artikelserie under mellandagarna.

Enligt kommunalrådet Fredrik Hansson läggs stora resurser varje år för motverka utanförskap i form av psykisk ohälsa, missbruk, kriminalitet – och elände i största allmänhet.

– Vi har en hel förvaltning, individ- och familjeomsorgen, som jobbar direkt med de här frågorna. Halva socialförvaltningens budget går till olika former av stöd och insatser, säger Fredrik Hansson och förklarar att han kom nära problemet med utanförskap under sin tid som ordförande i socialnämnden. 

– Jag vet också vilka insatser vi gör.

Han tycker att Luleå ligger bra till i jämförelse med andra kommuner, med hänvisning till rapporten från OECD. 

När det gäller den biten lägger han skulden på de borgerliga partierna som styrde Sverige mellan 2006 och 2014.

– Det är klart att väljer man att sänka skatterna i stället för att satsa på välfärden, då får du ökande klyftor. 

Men även Socialdemokraterna har sänkt en del skatter och lett landet under den här tiden som OECD pekar på.

– Nu ska vi inte gå in i detaljer, vilka som har sänkt skatterna eller vilka regeringar som har tagit de besluten. Men det är väl ingen högoddsare att de borgerliga partierna ofta sett skattesänkningar som en del av lösningarna. Men det får också konsekvenser. Jag tycker att Socialdemokraterna har gjort ganska mycket.

Fredrik Hansson tror att socialförvaltning, skola och andra välfärdsområden kommer att behöva ännu större ekonomiska resurser i framtiden. 

Men den viktigaste vägen ut ur ett utanförskap är ett arbete, menar han.

Tycker du att ni gör nog?

– Man kan alltid göra mer. Så är det ju. 

Nina Berggård, ordförande för Vänsterpartiet i Norrbotten:

– Det handlar i grunden om vilket samhälle vi vill ha. Hur vi ställer om så att vi får ett samhälle där vi hjälps åt, och där solidaritet är grunden för hur man tänker.

Ett samhälle med trygga socialförsäkringssystem.

– Så gör att man får stöd under perioder och inte hamnar "under isen" och inte kan ta sig upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!