Kommunalrådet om Jokkmokks utmaning
JOKKMOKK. Goda tider väntar Jokkmokk när Akkatsbygget drar igång, det tror kommunalrådet Anna Hövenmark (v). Men någon långsiktig positiv påverkan har hon svårare att se.- Det kommer att bli tufft när det är färdigbyggt om fem år, det är där utmaningen ligger.
Annika Almqvist, Strukturum, tror att Jokkmokk kommer att leva upp betydligt under de kommande fem byggåren.
Foto: Pär Bäckström
Med några månader kvar till byggstart har hon inte märkt av så många reaktioner om Akkatsbygget.
Blandade känslor
- Jag tycker inte att folk pratar så mycket om det. För mig känns det så här, sedan Vattenfall drog sig tillbaka hamnade hela Jokkmokk i ett slags vakuum med frågan vad vi ska göra nu? Nu har vi börjat hämta oss och bara tanken att de ska börja rota i ett kraftverk...
- Men jag måste säga att jag gillar tanken att man effektiviserar, det tycker jag är positivt istället för att man bygger nytt någon annanstans och förstör någon annan älv.
Visst väntar goda tider, det är hon helt övertygad om. En investering på 900 miljoner kommer att märkas i ett litet samhälle som Jokkmokk. Men...
- Det är lite blandade känslor, ja. Det positiva är att det kommer röra sig mer folk här, folk som vi inte känner igen, det negativa är att det kanske inte har någon större praktisk betydelse för Jokkmokks kommun, med inflyttning och så vidare. Det kan jag tycka är lite tragiskt.
- Ska man se till de tidigare byggena så kan man inte få det. Men jag är en sann optimist, på något sätt måste vi få ett mervärde i det. Vi kan inte vaccinera folk med framtidstro, vi kan inte heller starta företag. Det vilar på någon annan. Det som kommunen kan bli bättre på är välkomnandet, att vi har ett bra bemötande när folk frågar saker eller begär tillstånd.
En dos till de unga
Det som Akkatsbygget kan skapa är en känsla av att Jokkmokk är "på gång" igen, tror Hövenmark.
- Någonting som vi behöver idag är framtidstro. Jag märker när jag pratar med de unga att de inte har framtidstro, det behöver en ordentlig dos av.
Annika Almqvist, verkställande direktör för Strukturum som verkar för att utveckla det lokala näringslivet instämmer i kommunalrådets ord.
- Det behövs framtidstro och det tror jag en sån här grej kan ge. Vi ska vara stolta över vad vi verkligen tillför det här landet, säger hon.
Orättvisorna
Anna Hövenmark är styrelseledamot i Föreningen Sveriges vattenkraftskommuner som driver frågan om kompensation till vattenkraftskommunerna. Det är hög tid att Jokkmokk kompenseras i större utsträckning än idag, anser hon. Till exempel genom att kommunen får köpa el till produktionspris eller att en speciell fond upprättas där pengar från fastighetsskatten på kraftverken kan avsättas.
Och så borde vissa orättvisor rättas till, betonar Hövenmark.
- Vi betalar mer i ledningsavgift än de gör i södra Sverige, när jag frågar varför det är så blir svaret att vi är så få som bor här. Då blir jag lite irriterad, jag tycker lika förbaskat att om man har en förlust på en ledning ner till Stockholm så kan de betala det själva. Att de bor långt från kraftverken är inte vårt problem, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!