– Jag tror att man ska titta på en riktig bilbro. Den skulle vara till för hela Luleå, inte bara de som bor eller har fritidshus på ön, säger Anders Berglund, aktivt i bogruppen och fritidsboende på ön.
Brogruppen, bestående av bland andra fast- och fritidsboende på Sandön, var med och tog fram det gamla förslaget om gång- och cykelbro. De har inte gett upp hoppet om fast förbindelse.
– Ska vi göra det ska vi göra det ordentlig. Med en noggrann förstudie och konsekvensanalys som utreder både för- och nackdelar. Det gjordes inte förra gången, säger Anders Berglund.
Han menar att det är naturligt att städer vid kusten växer utåt havet. En bilbro skulle öka förutsättningarna för att utveckla skärgården.
– Det blir lättare att ta sig, inte bara till Sandön, utan också till andra öar. Till dem skulle det kunna finnas båtförbindelse från till exempel Klubbviken, säger Anders Berglund.
Det förutsätter att man förbättrar bilvägen på ön som i dag är en grusväg.
Under året får Sandön fyra nya naturreservat. Ett är redan helt klart. Det är Sandöörarna på den sydligaste udden. För de tre andra pågår detaljarbetet för fullt hos länsstyrelsen. Det beräknas vara klart till våren 2018.
– En bilbro har aldrig diskuterats utan det har varit en gång- och cykelbro. Ren allmänt finns en fördel om folk har lättare att ta sig ut till ön. Sen finns alltid en oro för vad det innebär för naturvärdena, säger Örjan Spansk, kommunekolog.
På Sandön är naturvärdena främst kopplade till skog med mycket gamla träd. Marken på ön består av sand som hålls ihop av ett tunt lavtäcke.
– Att folk promenerar på ön är inget hot mot naturvärdena. Men med motorfordon söker man fäste i den lösa sanden. Det gör att stigar breddas, man kan se spår av det på ön, säger Örjan Spansk.
Tjuvholmssundet är den närmsta vägen och en viktig led för båtar som ska söderut. Den används frekvent av Kustbevakningen, Sjöfartsverket och fritidsbåtar. Det är tolv sjömil extra om Sandön ska rundas. Sjöfartsverket ansvarar för räddningstjänsten till sjöss.
– Tjuvholmssundet är den närmaste farleden söderut. Ur den aspekten är det en viktig led. Den kan vara avgörande i sjöräddningsfall då minuterna räknas, säger Anders Dahl, områdeschef för Bottenviken på Sjöfartsverket.
En bro i sig behöver inte utgöra något hinder menar han. Det beror helt på hur den byggs.
– Sjöfartsverket har ingen synpunkt på en bro i sig. Orostankarna går till hur den skulle kunna öppnas snabbt, säger Anders Dahl.
Sjöräddningssällskapet, som är en frivilligorganisation, använder sig också av Tjuvholmssundet.
– Vi tycker att Tjuvholmen är en bra genväg om vi ska norrut. Men våra båtar är ganska låga och vi kan komma under de flesta broar, säger Lars Lundberg, stationsansvarig på sjöräddningen i Piteå.
Sjöräddningen har cirka 20-25 uppdrag om året och av dem är 5-10 så kallade skarpa uppdrag då hjälp behövs skyndsamt. Seglarna har också synpunkter på brobygget.
– För båtlivets tillgänglighet till skärgården är det viktigt att en eventuell bro över sundet i huvudsak är öppen under sommarmånaderna, säger Jenny Nordström, ordförande i Luleå Segelsällskap.
Hon poängterar vikten av samhällsnyttan kontra kostnaderna för en bro och är inte främmande för en bilbro.
– Med en bra exploateringsplan kanske det är en bilbro som ger mest samhällsnytta, säger Jenny Nordström.