Kommunal sågar lösningen

Pest mot kolera. Kommunal blev överkörda i förhandlingarna om de delade turerna.
– Någon kommer bli lidande av det här, säger Inez Thomasson-Olofsson på fackförbundet.

Inez Thomasson-Olofsson, ordförande i Kommunals Luleåsektion.

Inez Thomasson-Olofsson, ordförande i Kommunals Luleåsektion.

Foto:

LULEÅ2013-11-04 20:13

Fackförbundet kommunal är inte nöjda med den lösning som Luleå kommun beslutat genomföra. I förhandlingarna med socialförvaltningen blev de överkörda. Framför allt motsätter de sig nattjänsten där personalen ska få mellan två och tre nätter på en schemaperiod, som ligger på mellan fyra och sex veckor.

– Alla arbetsmiljöundersökningar visar att det inte är bra att ha överhuvudtaget. De som har valt nattjänst har gjort det av speciella anledningar. Och samma gäller för de som valt dagtjänst, säger Inez Thomasson-Olofsson, kommunal Luleå.

Utarbetas lokalt

Enligt henne förstörs nu istället en väl fungerande verksamhet.

– De som jobbat natt i 35 år är helt förtvivlade över att behöva gå över på dag.

Fackförbundet hade helst sett en utvärdering från pilotarbetet på nya Bergvikens vård- och omsorgsboende innan det genomförs i hela kommunen. Inez Thomasson-Olofsson ställer nu förhoppningen till det utlovade grundschema som ska utarbetas lokalt.

– Då kommer man se att det inte går att lösa de ofrivilligt delade turerna. Då kan man få införa en delad tur-befattning eller tjänst med ett lokalt kollektivavtal. Men till de diskussionerna har vi inte kommit än. Måste man välja mellan pest eller kolera så kanske man kommer på en bra lösning själv tillslut.

Kommer man lyckas med att få bort turerna?

– Nog kommer man lyckas, men på vilken bekostnad? Min största oro är att någon kommer bli lidande av det här. Och det är våra medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om