Flera strejkbrott – Kommunal rasar: "Beordar hejvilt"

Kommunal rasar mot chefer som berordrar anställda att jobba i strid med den historiska kyrkostrejken. "De kör bara på, man beordrar hejvilt ut våra medlemmar att jobba", säger Lotta Adolfsson, Kommunals sektionsordförande i Luleå.

Emilia Hangasjärvi, kyrkogårdsarbetare och Lotta Adolfsson, sektionsordförande Kommunal Luleå under strejkens första dag.

Emilia Hangasjärvi, kyrkogårdsarbetare och Lotta Adolfsson, sektionsordförande Kommunal Luleå under strejkens första dag.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2022-05-02 16:34

Den historiska kyrkostrejken inleddes fredag 29 april och 500 av Kommunals medlemmar i Svenska kyrkan togs ut i strejk. Kyrkovaktmästare och anställda inom park och trädgård är bland de som berörs. Bakgrunden är havererade förhandlingar mellan arbetsgivarorganisationen Skao (Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation) och de fackliga förbunden. Inget gällande kollektivavtal finns och därför blev strejken ett faktum. Men Nederluleå församling och domkyrkoförsamlingen gjorde sig skyldiga till strejkbrott redan på fredagen, säger Lotta Adolfsson.

– De kör bara på, man beordrar hejvilt ut våra medlemmar att jobba och förhåller sig inte till det som gäller, säger hon.

Hon menar att församlingarna haft gott om tid på sig att förbereda sig och att det finns en organisation för att genomföra så kallat skyddsarbete.

– Vi har ju varslat om strejk för två veckor sedan, redan där och då måste man som arbetsgivare tänka till och man kan inte förutsätta at strejken inte blir av, säger Lotta Adolfsson.

– Man kan inte peka med hela handen att det bara är att gå ut och jobba.

Lotta Adolfsson säger att strejkbrott begicks redan på fredagen men att det fortsatt under helgen och på måndagen.

– Det är för musikaftnar, för sammankomster i kyrkan och för begravningar. 

Vad gör era medlemmar?

– De jobbar ju såklart, blir man beordrad att göra skyddsarbete eller vad man vill kalla det så måste man det.

Hon säger att hon förstår medlemmarna, men att hon känner att de är vid gott mod och står enade. Kommunal har tidigare sagt att de är beredda att ta strejkbrotten till arbetsdomstol.

– Det är vi. Idag har vi lämnat in första förhandlingsframställan gällande strejkbrott. Från hand till hand.

Vi har försökt nå kyrkogårdschef Fredrik Lundberg, Luleå domkyrkoförsamling, men inte lyckats. Kyrkogårdschef för Nederluleåförsamling Åsa Sahba är fåordig när vi når henne.

– Jag kommenterar inte desto mer, för att det är fört upp på nationell nivå, säger hon.

Men besluten om strejkbrott har väl du fattat?

– Det har jag gjort.

Men varför har du fört uppå det på nationell nivå?

– Vi har gjort det för att vi är lite förundrade över den här stämningen, säger Åsa Sahba och avslutar med:

– Tyvärr jag säger inte mer än så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!