Kommendering ska lösa poliskrisen

Snart släcks lyset i polisens länskommunikationscentral i Luleå. Jouko Hoikka, 61, byter jobb efter 26 år som operatör. ”Personligen tror jag inte att det kommer gå att sköta halva Sverige från ett och samma ställe”, säger han.

STÄNGNING. Länskommunikationscentralen i Luleå stängs. Nu väntar sannolikt kommenderting till Umeå för att lösa personalkrisen över sommaren.

STÄNGNING. Länskommunikationscentralen i Luleå stängs. Nu väntar sannolikt kommenderting till Umeå för att lösa personalkrisen över sommaren.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2016-03-24 11:14

Från månadsskiftet maj–juni ska det akuta polisarbetet för Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland ledas från Umeå. Men det är personalkris inför starten.

– Det är fem i tolv. De har trott att de ska få massor av sökande som de kan välja och vraka bland, men vi visste att så blir det inte, säger Jouko Hoikka, operatör vid länskommunikationscentralen, LKC, och skyddsombud på arbetsplatsen.

Nu väntar sannolikt kommendering av personal från bland annat Luleå, åtminstone över sommaren. Samtidigt som de bemannar centralen ska de lära upp ny personal.

De som flyttas över erbjuds ett lönetillägg. Polisen har även bokat hotellrum i Umeå för personalen.

– Vi insåg i ett tidigt skede att det blir kommendering. De kommer inte att klara av det annars, säger Jouko Hoikka.

70–80 operatörer behövs i Umeå. Nyrekryteringen har gått trögt. 200 sökte och bland dessa valdes 30 ut för att läras upp. I Luleå pågår redan nu upplärning av nya. För att bli antagen till jobbet krävs att man klarar licensieringen.

– Bra operatörer växer inte på trän. Det visade sig att bara 10 procent av det förväntade antalet sökte, säger Pär Renberg, ordförande för ST inom polisen i Norrbotten.

Skiftgång och obekväma tider bidrar till rekryteringsproblemen. Kraven höjs också i och med att de lägre prioriterade fallen i den ny organisationen förs över till PKC, polisens kommunikationscentral som är under uppbyggnad.

– Det blir fullt tryck, järnet hela tiden och det återstår att se hur personalen klarar av det, säger Pär Renberg.

Jouko Hoikka befarar att samhället blir mera sårbart med den nya organisationen.

– Teknikmäsigt kan vad som helst hända.Vad händer om Umeå slås ut? Då ska Gävle eller någon annan ort söderut ta över. Jag fattar inte att inte totalförsvaret gått in med synpunkter. Det här blir för sårbar.

Sedan det i höstas blev känt att LKC ska stängas har det funnits en oro bland personalen.

Jouko Hoikka är den enda som fått en ny fast tjänst inom polishuset, på serviceenheten där han ska ha hand om materialförråd och hjälpa till i garaget.

Några har fått jobb utanför huset, någon har gått i pension och några har sagt upp sig. Men för flertalet är framtiden oviss.

Pär Renberg, ordförande för ST inom polisen i Norrbotten, tror dock att det ska hitta lösningar.

– Det är min spekulation. I slutändan tror jag vi klarar det här utan uppsägningar, säger han.

Det kan dock krävas att man är beredd att flytta till annan ort. Men enligt Renberg pågår förhandlingar om pengar som ska kunna underlätta omställningen. Pengarna ska bidra till att täcka kostnader för exempelvis pendling och dubbelt boende.

– Det är min förhoppning att vi ska få till något bra i slutänden.

Från fackligt håll har påstötningar gjorts om att skjuta upp stängningen till efter sommaren. Det finns en stor oro för hur semestrar och sommarbemanning ska klaras.

– Jag har lyft ST:s syn i frågan. Alla facken är i prinicip eniga om att man borde skjuta på tidsplanen, men det här beslutet har tagits på nationell nivå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!