På platser där det blir vinterväglag finns problemet med att vägmarkeringarna försvinner under snön. Men det finns ett sätt att lösa problemet – projicerande skyltar. De projicerande lamporna monteras högt, exempelvis i lyktstolpar, och lyser informationen ner mot den vita marken. Lamporna fungerar även bra när det är mörkt ute och de vanliga skyltarna är svåra att se, exempelvis på hösten.
Luleå kommun är en av de första i Sverige att testa lösningen, i november monterades lamporna upp vid gångtunneln på Oscarsvarvsidan.
Nyligen har även Skellefteå också inlett ett omfattande test med projicerande trafikskyltar som de placerat på två sträckor i staden.
– Vi testar en belysning som används i Uleåborg. Den vi har visar vilken sida man ska cykla och gå på, säger Per Westermark, trafikingenjör hos Luleå kommun och cykelsamordnare.
Uleåborg anses vara en av världens främsta städer när det kommer till cykling, även vintertid, och cykelvägarna är väl utbyggda och avskilda från annan trafik. Det finns 900 cykelvägar i Uleåborg och 12 procent av alla transporter vintertid sker med cykel vilket är en högre siffra än vad Helsingfors har sommartid.
I Luleå föll valet av testplats på Oscarsvarv och tunneln under Varvsleden. I området vid och inne i tunneln är det olika fält för cyklister och gående och den projicerande skylten ska hjälpa människorna att hålla sig på rätt sida.
– Vi har inte så många separerade gång- och cykelvägar och vi tyckte att det här var en bra plats att testa det på, säger Per Westermark.
Insatser som dessa brukar ingå i begreppet "nudging" som betyder att man genom ganska små insatser i samhället kan hjälpa människor att göra rätt val. Man "knuffar" människor i rätt riktning för att ändra ett beteende.
Det är tidigt inne i testet av lamporna och fortfarande är det en del inställningar som görs för att optimera det som skyltas.
– Vi har varit där och justerat den två gånger. Vi har inte riktigt fått till symbolernas skärpa och storlek. Vi får se om det här är den optimala platsen att använda lamporna, säger Per Westermark.
Projicerande trafikskyltar har ett större användningsområde än enbart gång- och cykelbanor. Per Westermark nämner några exempel där det kan komma att fylla en funktion.
– Man skulle exempelvis kunna ha en bussymbol som visar att det är en bussfil, säger Per Westermark.