Detta kunde vara allvarligt, men är ett led i forskningen kring växthusgasen koldixid. Målet i slutändan är att omvandla koldioxiden till etanol eller till baskemikalier som kan användas på många sätt.
Det handlar om tre nya projekt på universitetet för att fånga in koldioxid. Luleå tekniska universitet deltar exempelvis som enda svenska universitet i det prestigefulla EU-finansierade forskningsprojektet BioRECO2VER. Arbetet sker i nära samarbete med processindustrier i Europa.
– Vår uppgift på Luleå tekniska universitet är att visa att vi – med hjälp av miljövänlig teknik som vi utvecklar – kan fånga in och avskilja koldioxid ur rökgaserna med biokemiska metoder. Sedan ska andra forskare i Europa omvandla koldioxiden och visa att det fungerar även på storskalig nivå, säger Ulrika Rova som professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.
Den importerade gasen kommer från två cementindustrier, Orlen i Polen och Cementos Portland Valderrivas i Spanien. Ulrika Rova och två forskarkollegor, Paul Christakopoulos och Magnus Sjöblom, har funnit en metod att samla upp koldioxid från rökgaser med hjälp av effektiva enzymer.
De tre forskarna arbetar dessutom med lösningsmedel som ska kunna absorbera större mängder koldioxid per viktenhet samt ett projekt för att kunna omvandla koldioxid till etanol med hjälp av förnybar elektricitet. EU:s målsättning är att sänka utsläppen av växthusgaser med minst 40 procent fram till år 2030 jämfört med 1990 års utsläppsnivåer.