Kökaos utbröt efter semmelvinsten

Efter att Lilla skafferiet vann Norrbottens Medias årliga semmeltest ringlade köerna till kaféet. "Det var kö under hela dagen", säger delägaren Andreas Krekula.

Här är semlan som vann årets test.

Här är semlan som vann årets test.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2019-02-27 15:53

Under tisdagen släpptes Årets semmeltest på NSD och Kuriren. Vann gjorde Lilla skafferiets semla där den utvalda juryn bland annat sa: "Perfekt storlek på semlan och mandelmassan (MANDELMASSAN!) får juryn att lägga sig platt". Efter att testet publicerades fick Lilla skafferiet fullt upp.

– Igår sålde vi slut vid halv tolv på dagen och efter det var vi tvungna att säga "tyvärr, det är slut". Det var kö under hela dagen och väldigt mycket folk här, säger delägaren Andreas Krekula och fortsätter:

– Vi får inte veta vilken dag testet kommer ut. Den dagen som testet kommer ut i tidningen blir det alltid kaos och det blir svårt att hinna med. Men dagen efter och framöver är vi mer förberedda.

Hur kändes det att få toppbetyg?

– Det är väldigt roligt och kul att folk uppskattar våra semlor och det vi bakar. Det är kul att de känner skillnad på smak eftersom att vi använder lokala och ofta ekologiska råvaror. Vi försöker hålla en hög standard genom hela kedjan.

Han tycker det är roligt att se att det är många som väljer att satsa på lokala och bra råvaror.

– Jag tycker att det är kul att se att det gick så bra för till exempel Hemmagastronomi och La vache eftersom att även de kör på det mer lokala. Det är kul att flera som ligger i topp på dessa tester tänker likadant. Det är en stor skillnad mot för tio år sedan, då fanns det inte så många mindre aktörer som höll på. Nu är det fler som säljer semlor från grunden och man märker att det är många som uppskattar det och märker skillnaden.

Hur ser era förberedelser ut inför fettisdagen nästa vecka?

– Just inför fettisdag drar vi ned antal semlor mot för vad vi har sålt tidigare år. För oss som jobbar känns det som att semlorna inte håller samma standard eftersom att det blir så många och ju fler semlor du säljer desto lägre kvalité håller de. Det är inte så att de är dåliga men vi är väldigt noga med kvalitén. Man måste rannsaka sig själv och då har vi valt att dra ned antalet semlor för att det ska bli roligare att jobba. Våra kunder är vana vid att man måste ringa och beställa i tid. Då är det lättare för oss att hålla en bra kvalité och det blir roligare för oss.

Man har ju hört om semmelwraps och andra former av semlor, är det något som ni har vågat er på?

– Nej, vi brukar hålla oss ifrån sånt. Vi har så mycket annat att göra och vi känner inte att vi har tid att ta fram sånt. Vi vill att varje produkt som vi tar fram ska bli bra och det blir mycket provbak under tiden som du tar fram en ny produkt. Den tiden måste man ta från anda produkter.

En sista fråga, gillar du att äta semlor eller är du less?

– Jag äter semlor varje dag. Både för att jag gillar att prova men även för att det är gott. Man kan säga att det blir tre månader av semlor för mig om man räknar in saffranssemlan innan jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om