Kogödsel blir fordonsgas - nu prisas han för sin process

Per-Olof Karlsson, Vittangi, fick på tisdagen ta emot Almi Företagspartner Nords stipendium på 20 000 kronor för bästa innovationen i Norrbotten 2010.Karlsson har tagit fram en maskin och en process som förädlar rötad gas och förvandlar den till fordonsgas.

En glad Per-Olof Karlsson (till vänster) tar emot stipendiet för sin produkt BioSling. Utdelare är Sten-Anders Gustafsson, Almi Företagspartner Nords verkställande direktör. FOTO: Jonas Lindsköld

En glad Per-Olof Karlsson (till vänster) tar emot stipendiet för sin produkt BioSling. Utdelare är Sten-Anders Gustafsson, Almi Företagspartner Nords verkställande direktör. FOTO: Jonas Lindsköld

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2010-09-01 06:00
Per-Olof Karlsson och hans fru Birgitta Lejonklou äger och driver företaget Artic Nova i Vittangi med sju anställda.
- Stipendiet är väldigt bra för oss och för Östra Norrbotten. Det är viktigt att synas utåt, säger han när han tar emot sitt stipendium.
Stor potential
I och med stipendiet blir Karlsson också Norrbottens representant till uppfinnartävlingen Skapa 2010 med chans att erövra stiftelsen Skapas utvecklingsstipendium på 500 000 kronor. Det delas ut till tre nationella vinnare i samband med Tekniska mässans invigning den 19 oktober.
Per-Olof Karlssons produkt heter BioSling - en maskin och en process - och utgör ett energisnålt sätt att förädla rötad gas och uppgradera den till fullvärdig fordonsgas. Han visar en bild
på en ko och en bil. Hans upp-
finning förvandlar rötgas från bland annat kogödsel till fordonsgas.
Karlssons maskin bedöms ha stor kommersiell potential inte minst bland bönder som har rötkammare på sina gårdar. Han har samarbetat med Mikael Hugosson på Alviksgården som är en intressent liksom bönderna i storjordbruket i Juoksengi med flera.
Kan tjäna en miljon
- En bonde kan tjäna en miljon kronor per år om traktorerna går på fordonsgas i stället för på diesel.
- Andra kunder kan vara kommuner och reningsverk.Vi har haft möjlighet att koppla upp oss mot Bodens reningsverks rötkammare och testa våra prototyper i "skarpt läge", säger Per-Olof Karlsson.
Maskinerna ska tillverkas av Artic Nova i Vittangi.
- Vi har lokaler på 4 200 kvadratmeter och möjlighet att gå från dagens sju till 30 anställda. Jag vill lyfta fram vår konstruktör Rune Olofsson. Han har under drygt fem år arbetat i stort sett heltid med BioSling-projektet. Vi har tillverkat och testat fyra olika modeller och utföranden av maskinen, säger Per-Olof Karlsson.
Ligger i tiden
Almi Företagspartner Nords verkställande direktör, Sten-Anders Gustafsson, säger i sitt tal till Per-Olof Karlsson att han med sin innovation minskar klimathotet eftersom fossila bränslen som diesel är den största källan till utsläpp av växthusgaser som bidrar till klimatförändringen.
- Det ligger i tiden att hitta effektiva sätt att ersätta fossila bränslen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om