Han skapade vår nya landskapsmeny

Norrbotten har fått en ny landskapsrätt. Den är skapad av Hemmagastronomins kockar med krogprofilen Simon Laiti i spetsen. "Det är en stor ära. Jag hoppas att kungen kommer till oss för att njuta av en smak av det här fantastiska länet."

Hemmagastronomins kockteam under ledning av krogprofilen Simon Laiti har komponerat Norrbottens nya landskapsrätt. "Det är en meny som tar sin början i de väldiga skogarna för att sedan färdas mot kusten och avslutas med vår landskapsblomma, åkerbäret", berättar Simon Laiti.

Hemmagastronomins kockteam under ledning av krogprofilen Simon Laiti har komponerat Norrbottens nya landskapsrätt. "Det är en meny som tar sin början i de väldiga skogarna för att sedan färdas mot kusten och avslutas med vår landskapsblomma, åkerbäret", berättar Simon Laiti.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2022-09-18 09:00

Varje landskap i Sverige har ett eget vapen, djur, blomma, svamp, fisk, sten, fågel, insekt, äpple, trollslända, grundämne, stjärna, hus och sång (även om Norrbotten i det senare fallet fortfarande väntar på ett beslut).  

Nu är Sverige på väg att få en officiell landskapsrätt också. Bakom initiativet står bland annat Gastronomiska akademien. Ambitionen är att rätterna ska vara nyskapande baserade på lokala råvaror, drycker och måltidstraditioner.

Projektets upprinnelse kom när Stockholm utsågs till Europas gastronomiska huvudstad 2023. För att visa landets kulinariska bredd kläcktes idén om nya landskapsrätter som ska innehålla förrätt, varmrätt och dessert.

Sveriges landshövdingar med Lotta Finstorp i spetsen har engagerat sig i projektet. Den 11 mars 2022 lanserades upplägget. I Norrbotten och Lappland uppmanades professionella kockar och elever på restaurang- och hotellutbildningar att skicka in sina förslag till en trerättersmeny.

Den 30 maj gick inlämningstiden ut och juryn kunde starta sitt arbete. Valet föll på en meny från restaurang Hemmagastronomins kockteam.

Maten är komponerad för att representera hela länet. Förrätten är en renblodsplätt med hyvlad lufttorkad rökt ren från Tornedalen. Den toppas med syrad grädde från Bälinge bondgård, picklade lingon och råhyvlad äpple.

Till varmrätt tillreds en fjällröding som sakta ugnbakats inför mötet med kusten i form av Kalixlöjrom. Till det serveras primörer som vuxit i midnattssol. Det är morötter, fänkål, sockerärtor, blomkål samt en smörsås med inslag av Kalixlöjrom.

Middagen avslutas med en dessert baserad på Norrbottens landskapsblomma, åkerbäret. Det är en klassisk mandelkaka med glass skapad av grädde från Bälinge som toppas av ljummen åkerbärssylt och åkerbär. 

– Det känns hedrande att juryn valde vårt bidrag som vi skapat tillsammans i restaurangköket. Vår tanke var att smakupplevelsen skulle ta sin början in de norrbottniska skogarna med ren och röding för att sedan möta kustens löjrom och åkerbär. 

Vad ser du för värde i en norrbottnisk landskapsrätt?

– Jag ser absolut ett stort värde. Som norrbottning och Lulebo är jag stolt över att kunna arbeta med de bästa råvarorna i landet. Det är en av anledningarna till att jag valde att flytta hem till Norrbotten igen. Det här är ett utmärkt sätt att lyfta fram norrbottnisk matkultur, säger Simon Laiti. 

En som garanterat kommer att avnjuta menyn är Sveriges kung Carl XVI Gustaf, som nästa år gör en Eriksgata med anledning av sina 50 år på tronen. Han kröntes den 15 september 1973.

Numera överträffas det i Europa endast av drottning Margrethe av Danmark som klev upp på tronen den 14 januari 1972.

– De nya landskapsrätterna är ett mycket bra initiativ. Under jubileumsåret 2023 kommer rätterna att serveras vid vår konungs besök i varje residensstad, förklarar Norrbottens landshövding Lotta Finstorp. 

Simon Laiti hoppas förstås att den kungliga måltiden ska avnjutas på hans restaurang i Luleås norra hamn.

– Det vore en ära att få tillaga måltiden, men det skulle inte bli första gången som kungen kom på besök till oss...

Bakom projektet kring Sveriges 25 nya landskapsmåltider ingår också Måltidsakademien, Kungliga skogs- och lantbruksakademien och riksorganisationen Folkets hus och parker.

Tidigare landskapsrätt

Det är inte första gången för en landskapsrätt. 1963 trycktes Oskar Jakobssons bok Svenska landskapsrätter som helt saknade recept från norra Sverige.

1995 kom en ny uppsättning via en omröstning på telefonkatalogen.  I Norrbotten föll valet på Kokt rimmad älgbringa med pepparrotsås och pressgurka. I Lappland blev det Ugnstekt ripbröst med svartvinbärssås, selleripuré och små paltpotatis.

2010 tryckte ICA "Sveriges nya landskapsrätter" som utropade Pitepalten och Souvas Pirko till vinnare i norr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!