Kocken ombord: "Måste vara galen"

Kocken Håkan Blom har inte ett helt vanligt jobb. På 14 kvadratmeter lagar han ensam mat till upp emot 110 gäster. Med Laponia åker han runt i Luleå skärgård och ser till att gästerna är mätta: "Jag är glad bara de är nöjda."

Ingela Nyberg jobbar som servitris på båten.

Ingela Nyberg jobbar som servitris på båten.

Foto: Jessica Tervaniemi

Luleå2018-07-03 07:45

Bara en gång inom sin karriär som kock på en båt har Håkan Blom blivit sjösjuk, detta trots att han jobbar i ett litet rum på båten Laponia.

– Den gången var jag helt slut. Jag hade jobbat 100 timmar på fem dagar och då gick det inte längre, men annars har det gått jättebra att jobba så här, säger han.

Under vinterhalvåret är Håkan kock på Vallsberget i Piteå och under sommarsäsongen är han på Laponia. Även om det är knepigt att få ihop vissa situationer tycker han det är kul.

– Man måste nog vara lite galen för att jobba så här, man måste brinna för det, säger kocken.

– Ja, ibland måste man ju till och med kunna trolla, det har du visat prov på, flikar servitrisen Ingela Nyberg in.

Det hon syftar på är tillfällen då gäster glömt anmäla allergier och specialkost i förväg och då Håkan Blom ändå lyckats servera även dem mat.

– När man väl lämnat hamnen kan man inte komplettera med mer mat. Då tager man vad man haver, som Kajsa Varg sa, menar Ingela.

Svårigheterna med att vara kock på en båt är, förutom den begränsade ytan, att man inte kan fylla på med mat om det behövs, att man inte kan förbereda mat innan och förvara i stora frysar och att det är ett precist tidsschema som måste följas för att alla gäster ska få mat inom en kort period.

Vad blir moroten för allt slit?

– Ett litet tack av någon gäst. Och så lönen förstås.

Håkan Blom

Yrke: kock

Ålder: 66 år

Bor: i Piteå

Familj: fru och två utflugna barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om