Kockeleven Hiba: Tävlade om att göra bästa förrätten

Hibas sommarsallad. Det var kockeleven Hiba Nakrashs bidrag när hon tävlade om att göra de bästa förrätten. Vinnaren får äran att göra förrätten till Luleå Business Awards senare i vår. "Man får mycket sommarkänsla av salladen", säger hon.

Hiba Nakrash gör en sommarsallad som sitt tävlingsbidrag.

Hiba Nakrash gör en sommarsallad som sitt tävlingsbidrag.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-04-19 11:58

Hiba Nakrash skär upp en gurka som en av ingredienserna som ska bli en sommarsallad – Hibas sommarsallad.

– Den är ganska törstsläckande, säger hon och rör ner gurkan i en bunke.

undefined
Det blev en del diskussion om mat bland de tävlande eleverna på restaurang och livsmedelsprogrammet.

Hon är en av de elever som under torsdagen tävlar om att göra den bästa förrätten i en tävling som Luleå Business Region arrangerar för eleverna i årskurs 2 på restaurang och livsmedelsprogrammet vid Luleå gymnasieskola. 

– Det här är en del av den satsning vi gör för att stärka ungdomar och bygga kompetens i regionen, säger Terese Ahlbäck, Luleå Business Region.

undefined
"Den här tävlingen har blivit ett jättepopulärt inslag som vi är glada att ha med varje år", säger Terese Ahlbäck, Luleå Business Region, satt i juryn.

Martin Bykov som också tävlar, stannar till och ser vad Hiba gör för förrätt. Han har själv just presenterat sin förrätt för domarna.

– Jag är verkligen nervös för vad domarna ska tycka. Jag har gjort en förrätt med blancherad vitsparris som är stekt i smör. På botten är det en ostkräm gjord på färsk ost och parmesan. Sen toppade jag med picklade rabarber, smörgåskrasse, svartkål och lite grönkål, säger han.

undefined
Gurka ger Hiba Nakrash förrätt sommarkänsla.
undefined
Något av det som ingår i Hiba Nakrash förrätt.

Hiba Nakrash har flyttat sig till grillen där hon grillar osten som ska vara med i förrätten.

– Jag är en sommarmänniska. Om man saknar sommaren så kan man göra den här för den har mycket sommarkänsla. Därför har jag gjort den så somrig som möjlig. Jag har använt honungsmelon, vattenmelon, gurka, grillad ost och lite honung som lyfter upp sommarkänslan, säger hon.

undefined
Hiba Nakrash lägger sista handen på sitt tävlingbidrag innan domarna ska se och smaka på den.

Har du tre tips för hur man kan göra den på bästa sätt?

– Man ska använda halloumiost för den smälter inte när man grillar den. Sen ska man hitta en bra melon med fin färg, för så ser den fräsch ut. Man ska använda så mycket färger man bara kan. Sen ska man använda lime istället för citron, för den lyfter upp smaken bättre, säger Hiba Nakrash, som går till domarna för att presentera sin förrätt.

Adam Evanne är en av domarna. Efter att ha smakat på alla tävlingsbidragen kunde han ge ett övergripande omdöme.

– Jag är imponerad. Det finns några riktigt bra rätter här, säger han.

undefined
Juryn diskuterade ivrigt för att sedan kunna utse en vinnare. I den satt Adam Evanne, Perry Eriksson, Emma Laiti, Chris Kidd och Terese Ahlbäck.

När domarna hade sagt sitt stod Martin Bykov som segrare i mattävlingen.

– Det var helt chockerande. Jag blev helt förbryllad när de sa mitt namn, säger han.

undefined
En överlycklig segrare, Martin Bykov.

Nu kommer du att få göra din förrätt till Luleå Business Awards den 24 maj. Vad tycker du om det?

– Det känns riktigt bra. Jag vet inte vad jag ska säga för jag har inga ord för det, säger Martin Bykov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!