Kö till förtidsröstningen
Förtidsröstningen till valet till Europaparlamentet startade på onsdagen och på Kulturens hus var det kö.
I biblioteket på Kulturens hus var det kö på onsdagen när lokalen för förtidsröstning öppnade.
Foto: Elisabeth Hedman
- Det var inte svårt att välja. Jag tänker på framtiden och på ungdomarna. De har det svårt nu med arbetslöshet och så. Jag röstade på det partiet jag alltid röstat på, säger han.
2004 var det val till Europaparlamentet förra gången. Då var det lite drygt 36 procent av norrbottningarna som röstade. Men Hjalmar Malm tycker att det är självklart att rösta och tror att det är slapphet som gör att så få deltar.
Björn Kempén, 24, passade också på att förtidssrösta. För honom var det frågorna kring Ipred-lagen och integriteten som styrde valet.
- Det var enkelt att välja. Det är viktigt att värna den personliga integriteten, säger han.
Han tror att han kamrater också kommer att rösta, även om de inte diskuterat valet särskilt mycket. Det låga intresset för valet till Europaparlamentet tror han beror på en misstro mot politiker eller att det är så.liten skillnad mellan partierna.
Det är främst partierna som har ansvaret för informationen kring valet.
Kommunernas ansvar är att se till att valdistriktsindelningen fungerar, att det finns vallokaler och att dessa är bemannade och att ha en organisation för rösträkning. Tidigare har det gått att poströsta, men numera tillhandahåller kommunerna också vallokaler att rösta vid på andra tider är vid valdagen den 7 juni.
- Vi har utökat dessa med bland annat gynmasiebiblioteket, Luleå tekniska universitet och arbetsplatserna Ferruform och SSAB, säger Inger Fältros Lundgren, sekreterare vid Luleå kommuns valnämnd och kommunjurist.
I Luleå finns 24 vallokaler för förtidsröstning och 42 vallokaler på valdagen.
En förändring av valdistriken är gjord och den innebär att personer i några byar har fått längre väg till sin vallokal.
- I byarna det gäller har den tidigare vallokalen också öppet mellan 9-12.
Luleå kommun ska eventuellt annonsera i lokalpressen om valet och man har annonser vid webbplatserna Lunarstorm och Bilddagboken, platser på internet som ungdomar besöker.
På röstkortet som skickats till alla röstberättigade finns information om var man kan förtidsrösta.
Valmyndigheten har också en mycket informativ webbsida, www.val.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!