Knarkcentral för ungdomar sprängd

Lägenheten på Örnäset användes som knarkcentral för skolungdomarna.Nu sitter mannen i 50-årsåldern anhållen, misstänkt för grovt narkotikabrott.- Det rör sig om en omfattande försäljning, säger Per-Olov Andersson, chef för polisens narkotikaenhet i Luleå.

Mängder av narkotika påträffades i lägenheten på Örnäset - cannabis, amfetamin och narkotikaklassade läkemedel. Dessutom hittades stora sedelbuntar, vilket tyder på omfattande försäljning. FOTO: Polisen

Mängder av narkotika påträffades i lägenheten på Örnäset - cannabis, amfetamin och narkotikaklassade läkemedel. Dessutom hittades stora sedelbuntar, vilket tyder på omfattande försäljning. FOTO: Polisen

Foto: Polisen

Luleå2009-09-30 06:00
I tisdags natt slog Luleåpolisen till mot lägenheten på Örnäset - för andra gången på kort tid.
Stora mängder narkotika påträffades, däribland cannabis, amfetamin och narkotikaklassade läkemedel.
Lägenhetsinnehavaren, en man i 50-årsåldern, är känd av polisen sedan tidigare.
- Vi vill inte uppge vilka mängder det handlar om men beslaget vittnar om ett grovt narkotikabrott. Lägsta straffet är två års fängelse, säger Per-Olov Andersson, narkotikaenheten, vid tisdagens presskonferens i polishuset.
"Ungdomar i tonåren"
Mannens lägenhet har varit under spaning i flera veckors tid men polisen vill ännu inte säga den exakta adressen.
Utöver narkotikan hittades även åtskilliga buntar med 500-kronorsedlar.
- Det tyder på en omfattande
försäljning under sommaren
och hösten, säger Per-Olov Andersson.
Det orosväckande är kundklientelet - skolungdomar.
- Våra narkotikapoliser har sett vilka som rört sig i anslutning till lägenheten och köparna har varit ungdomar i tonåren, säger Håkan Ershammar, chef för ordningspolisen.
"En fördubbling"
Tisdagens tillslag är resultatet av polisens intensifierade kamp mot droger bland Luleås unga. Håkan Ershammar berättar om den särskilda insatsgruppen som arbetar med såväl spaning som aktiva ingripanden.
- Vi gör inte så många beslag i närtid utan jobbar med långsiktig spaning i riskgrupperna, ungdomar i högstadiet och på gymnasiet. Bara genom att skrapa på ytan har vi påträffat många, säger Håkan Ershammar.
- Antalet narkotikabrott bland unga har ökat ofantligt. Sista året har det nästan fördubblats. Ändå är mörkertalet stort. Och det gäller hela länet, säger Per-Ola Andersson.
Stor tillgång
Insatsgruppen i sig innebär att fler unga missbrukare upptäcks - samtidigt är tillgången på droger större än någonsin.
- Det görs större och större beslag på gatorna, mängder som renderar långa fängelsestraff. Det finns hur mycket som helst att välja mellan för unga. Det är som en godisfabrik, säger Per-Ola Andersson.
Med lite kunskap kan ungdomarna även dra nytta av drogutbudet på internet.
- Problemet med "internetdrogerna" är att många gömmer sig bakom anonymiteten. Det finns lagar och förordningar när det gäller integritet och tryckfrihet med mera, därför kan det vara en snårig djungel.
Föräldrarnas ansvar
Håkan Ershammar konstaterar att missbruket eskalerar bland både killar och tjejer.
- För några år sedan höjde vi på ögonbrynen när unga tjejer frihetsberövades över en helg. Nu är det vardagsmat.
Vad har föräldrarna för ansvar?
- Vi kan känna att föräldrarna borde strunta i vinglaset, så att de kan hämta sina ungdomar när de är ute på kvällarna, säger Håkan Ershammar.
Fler tillslag framöver
Den särskilda insatsgruppen fortsätter nu sitt arbete och fler tillslag är att vänta inom den närmaste tiden.
- Det finns många spindlar i nätet. Det gäller att ta sig in vid rätt tillfälle och ta dem med större mängder, så att vi får dem inlåsta. Och det arbetet är inte alltid så lätt, säger Per-Ola Andersson.
Mannen i 50-årsåldern sitter fortsatt anhållen i väntan på häktning.
Åklagare Folke Ailinpieti är förundersökningsledare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om