– Jag måste säga att det är bra och att vackert. Det känns uppiggande, så de får gärna fortsätta med fler tunnlar, säger Berith Lundström som ofta promenerar genom tunneln.
Hon tycker inte om klotter.
– Nej, det må jag säga. Jag tycker att man ska lära sig att respektera andras ytor.
Emaljtunnelprojektet är politiskt beslutat.
– Dels förskönar det tunneln, dels är emaljen en lättsanerad yta. Det är ett pilotprojekt som ska sedan ska utvärderas, säger Jens Engberg som ansvarar för projektet.
Konstnären Elin Alexandra Sundström står bakom designen.
– Jag är ju Gammelstadsbesatt och så tyckte de på kommunen att var det kul att ha något på Gammelstadstema eftersom det är 20-årsjubileum för världsarvsutnämningen, berättar hon.
Färgvalet kommer av de nummerplåtar i emalj som sitter på varje kyrkstuga. De har visserligen en mörkare blå färg, men eftersom emaljplattorna ska sitta i en tunnel och det ska kännas tryggt får det inte vara en för mörk färg, förklarar hon.
– Sedan ville jag inte att det skulle vara för kristet heller. Så även om inspirationen är hämtad från symboler och former i Nederluleå kyrka är detta en religiöst obunden symbol.
Därutöver hade hon föreslagit en permanent ljudinstallation med miljöljud från Gammelstad – kyrkklockor, folkmusik och klappret av häst och vagn. Men då måste kommunen få loss mer pengar till projektet först.
De ytor som inte kläs i emalj kommer att målas i matchande toner.