Klotter i talarstolen

Polisen fotograferar och registrerar ungdomar som målar på graffitiplanken som kommunen satt upp. Det vittnades det om från talarstolen i kommunfullmäktige och det gillades inte av flera talare.- Vi ska inte delta i den jakten på ungdomarna, sade Omar Jakobsson (S).

klotterplank

klotterplank

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-04-28 06:00
Anledningen var ett medborgarförslag om att kommunen ska ordna fler graffitiplank och gärna på framträdande platser i staden. Förslaget stötte på motstånd hos stadsbyggnadskontoret och från tekniska nämnden, men väckte bifall från kulturnämnden.
När kommunfullmäktige på måndagen tog slutlig ställning till förslaget blev det också ett ja i en mycket splittrad församling där Moderaterna och Kristdemokraterna stod för motståndet, men där andra borgerliga partier yrkade bifall.
Luleå kommun har sedan flera år två graffiti-tavlor vid Bodenvägen, intill OKQ8. Under debatten framkom det vittnesmål från flera talare om att polisen registrerar ungdomar som målar på dessa tavlor, trots att de inte begår något brott.
- Det är polisen sak hur de arbetar, men det här är en modell som de har i London och vi ska inte jaga ungdomar som gör det som är lagligt. Vuxna skulle aldrig acceptera något sådant, sade kulturnämndens ordförande Omar Jakobsson (S).
Polisiärt attitydproblem
Han fick stöd för den uppfattningen av flera andra talare.
- Det är ett attitydproblem hos polisen, sade Camilla Hansen (C).
- Om jag köper en kasse starköl kan ju inte polisen haffa mig inför risken att jag kan komma att dricka upp ölen på allmän plats och då skulle bryta mot den lokala ordningsstadgan, sade Börje Lööw (V).
Konst
Jonas Brännberg (RS) invände också mot polisens sätt att id-kontrollera ungdomar som målar graffiti lagligt och vittnade också om poliskontroll vid demonstrationer.
- Vi blev fotograferade av polisen när vi helt lagligt demonstrerade mot Reinfeldt under hans besök i Luleå. När polisen agerar så får man också aggressivitet tillbaka, sade han.
Moderaterna ville inte gå med på fler kommunala graffititavlor med hänvisning till de stora pengar klottersaneringen kostar. Staffan Eriksson (M) hade följande förslag om kommunen säger ja till graffiti:
- Lägg det då inom kulturnämnden så får den svara för det som hamnar utanför de lagliga graffititavlorna, det som omfattas av begreppet konst.
"Bisarrt förslag"
Det gillade inte kulturnämndens ordförande.
- Ett bisarrt förslag. Klotter är skadegörelse och det ska beivras, sade Omar Jakobsson (S).
Kristdemokraternas gruppledare Conny Sundström ville flytta den lagliga graffitin inomhus, men centerpartisten och LRF-basen Marie-Anne Björn Rosendahl vill se graffiti ute och på fler ställen.
- Gärna i tunnlarna. Det är mycket vackrare än grå betong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om