Klotter för miljoner
Sanering av klotter kostade Luleås skattebetalare och Lulebos hyresgäster 2,4 miljoner kronor under förra året. Antalet polisanmälda klotter minskade dock från 280 till 258 från år 2007 till 2008.
Klottret i Luleå kostar skattebetalarna 2,4 miljoner kronor under förra året. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
LuleBrå driver sedan 2006 projektet Klotterfritt Luleå och uppmanar fastighetsägare och andra som drabbas att polisanmäla allt klotter.
Det har också gjorts en enkätundersökning bland ungdomar om klotter. Den visar att det är vanligast i årskurs nio och att det då är 22 procent som målats så kallade "tags". Sju procent har gjort stora, olagliga målningar.
Totalt är det 391 elever i samtliga klasser som i undersökningen medgett att de klottrat det senaste året. 159 av dessa har gjort det mera än fem gånger.
Det finns ett mörkertal
Polisen fick under förra året in 258 anmälningar om klotter. Första projektåret, 2006, var anmälningarna 196 och steg sedan till 280 under 2007.
- Anmälningsbenägenheten bland såväl privata som kommunala fastighetsägare kunde vara bättre. Vi antar att det fortfarande finns ett stort mörkertal, skriver LuleBrå till kommunstyrelsen.
Tekniska förvaltningen har de största kostnaderna för sanering av klotter. Under förra året kostade det skattebetalarna nästan 1,9 miljoner kronor.
Förvaltningens målsättning är att allt klotter ska saneras inom inom 48 timmar, men problemet är at saneringen med kemiska medel bara klarar en temperatur som inte understiger fem minusgrader.
Lulebos hyresgäster får också betala för klottersanering. Under förra året blev Lulebos nota för klottret en halv miljon kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!