Klokt att göra upp skriftligt med hantverkaren
Gör klart vad du vill ha gjort, hur mycket arbetet får kosta, när det ska vara klart, skriv avtal och välj bort svartjobb. Så minskar du risken för prischocker och strul när du anlitar hantverkare.
Fotograf:
Foto:
- Orsaken till att folk blir oense är ofta att de inte känner till reglerna, säger Torsten Palm, informationsansvarig på Allmänna reklamationsnämnden, ARN.
För att minimera risken för trassel med dåliga jobb och pristvister är det viktigt att lägga ned omsorg på valet av hantverkare. Rekommendationer och tips från tidigare kunder som du själv känner är ett av de bästa sätten att komma i kontakt med seriöst yrkesfolk.
Du kan också kontrollera om en näringsidkare haft tvister i ARN.
Konsumentverket och ARN rekommenderar att du anlitar en hantverkare som har F-skattsedel, saknar skulder hos kronofogden och är medlem i en branschorganisation.
För att välja den hantverkare som gör jobbet billigast finns egentligen ingen annat sätt än att begära in offerter. Helst från minst tre olika firmor.
På Konsumentverkets hemsida finns en blankett - RO 05 - som du kan använda när du begär in anbud från hantverkare. Samma formulär kan tjäna som skriftligt avtal.
Viktigast i avtalet är förmodligen vad arbetet ska kosta.
När arbetet ska påbörjas och vara klart är uppgifter som också ska finnas med i avtalet.
Fast pris innebär att du betalar exakt det belopp, inklusive moms, som satts på pränt.
- Det är klokt att försöka få ett fast pris på hela jobbet, säger Torsten Palm.
Ungefärligt pris betyder att den i avtalet angivna summan får överskridas med högst
15 procent, om det inte finns särskilda skäl för det.
Löpande räkning är betalning per timme, plus materialkostnader och moms.
När arbetet är avslutat och du är nöjd med resultatet, så måste du betala hantverkaren senast det datum ni kommit överens om på kontraktet.
Är du inte nöjd med hantverkarens jobb beror det förmodligen på att det inte blev färdigt
i tid, att det blev dåligt gjort eller för dyrt.
- Priser som kunden och hantverkaren är oense om hamnar ofta hos oss, säger Torsten Palm.
I konsumenttjänstlagen står att näringsidkaren ska utföra arbetet ?fackmannamässigt?. Det innebär bland annat att jobbet ska vara utfört på det sätt ni kommit överens om, helst i ett skriftligt avtal.
Det betyder också att hantverkaren inte ska välja onödigt dyra lösningar. Ett riktmärke är att en reparation som kostar hälften eller mer av marknadsvärdet på det föremål som ska repareras inte är till ekonomisk nytta.
Anser du att arbetet är felaktigt utfört kan du kräva att hantverkaren rättar till det utan kostnad, eller - om han inte går med på det - att det blir prisavdrag. Du kan också helt eller delvis häva avtalet med hantverkaren. En annan möjlighet är att kräva skadestånd och hålla inne med betalningar.
Att arbetet inte blev färdigt i tid är en annan vanlig orsak till missnöje. Då kan du kräva att det ska vara klart vid en viss ny tidpunkt eller helt eller delvis häva avtalet. Även när det gäller förseningar finns möjligheten att kräva skadestånd och hålla inne med betalningar.
Innan du anmäler till ARN måste du ge näringsidkaren en chans att rätta till felen. Ger inte det något resultat vänder du dig till konsumentvägledaren i din kommun. När även den möjligheten är uttömd kan du anmäla saken till ARN.
En sista utväg är att driva tvisten med hantverkaren civilrättsligt i en vanlig domstol .
Anlitar du hantverkare som jobbar svart kan du glömma konsumentskydd och alla legala möjligheter att reklamera usla jobb och oskälig prissättning.
- Det finns exempel där kunder anlitat svart arbetskraft och resultatet blivit allt annat än bra. De som är ansvariga kan neka till att ha gjort jobbet eftersom det inte finns några papper på det. Då står du där och har betalt för något som helt enkelt är jäkligt dåligt, säger Lars Österlind på Hantverkarnas Riksorganisation.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!