Klimathotet kan ge oss bättre kondition

Det är när Anna-Karin Lindkvist spänner sina blå ögon i dig och säger "Häften av den vuxna befolkningen idag har farligt låg kondition", det är då du bestämmer dig för att börja gå till jobbet varje morgon.

Is och snö hindrar inte skolbarn i Luleå från att cykla eller gå till jobbet.

Is och snö hindrar inte skolbarn i Luleå från att cykla eller gå till jobbet.

Foto:

Luleå2019-04-14 13:15

Anna-Karin Lindkvist är forskare på LTU och engagerad i folkhälsoarbete både i regionen och i Luleå kommun. Hon medverkar i en film hos Luleå kommun där hon talar om vår låga kondition.

Hennes största mission är barn och ungas ork och kondition, men hon är mycket medveten att även vuxna ska röra på sig. För vuxna är rekommendationen 30 minuter och för barn 60 minuter per dag, ett mål som alla borde ha för att få upp flåset.

– Vi har sett att om barnen börjar röra på sig, börjar deras föräldrar också. Alla goda krafter behövs.

Hon poängterar särskilt det som vi alltmer sällan tillämpar: Vardagsmotionen. Att gå och cykla till jobbet eller skolan, att ta trapporna istället för hissen, att gå och handla istället för att ta bilen.

– Vi har sett att barnen har förbättrat sina kostvanor. De äter mindre socker, dricker mindre läsk, äter bättre kost. Men förbättringarna gäller inte motionen, säger Anna-Karin Lindkvist och slänger "onda ögat" på skärmen till sin smarta telefon.

– Det är den här som är en av orsakerna.

Bara nio procent av 15-åriga svenska flickor når målet att motionera och röra på sig 60 minuter per dag.

– Problemet är inte att vissa av oss går på gym och tränar och andra inte. Problemet är att vi inte får vardagsmotionen, konstaterar Anna-Karin Lindkvist.

Hon och hennes forskarkamrater driver bland annat projektet Aktiva skoltransporter. De försöker få skoleleverna att gå eller cykla till skolan läsåret runt. Då får de i alla fall en del av vardagsmotionen.

Många föräldrar kör sina barn till skolan.

– Det har aldrig varit så tryggt för barn som idag och föräldrarna har aldrig varit så rädda för att det ska hända något. Tänk på oss, vi låg på hatthyllan i bilen när vi åkte...

Anna-Karin Lindkvist har ett nyväckt och skimrande hopp om att barn – och vuxna – ska börja röra på sig mer.

– Barn bryr sig inte om den ökade risken för hjärtproblem eller benskörhet i 50-, 60-årsåldern. Men de bryr sig om miljön!

Greta Thunberg och hennes aktioner mot klimathotet påverkar barnen och ger dem nya bilder och normer. Om barnen och deras föräldrar släpper ut mindre koldioxid eftersom de inte åker bil till skolan och jobbet, så är det något barnen gillar och argumenterar för.

– Vi arbetar med goda förebilder i våra projekt. Greta är verkligen en god förebild. På många sätt, konstaterar Anna-Karin Lindkvist.

Så enkelt får du bättre kondis

För att bibehålla eller förbättra sin kondition behöver man röra på sig så att det börjar kännas något ansträngande. Detta kan man göra genom att motionera eller träna.

Många glömmer bort att sådan aktivitet ofta också kan ske i vår vardag, så kallad vardagsmotion, vilket är tidseffektivt och inte behöver kosta dig något att genomföra.

Det kan exempelvis handla om att ta trapporna i stället för hissen, att cykla till jobbet eller kliva av en station tidigare och promenera den sista biten. Allt som får hjärtat att arbeta lite extra och som förbättrar din syreupptagningsförmåga är bra.

Källa: Elin Ekblom Bak

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om