I en rapport från 2020 varnar Norrbottens länsstyrelse för att kommunernas dagvattensystem har blivit underutvecklade i och med klimatförändringarna.
– De är för små för dagens och framtidens klimat, säger Petra Viklund, avdelningschef för vatten och avlopp hos Luleå kommun.
Hon säger att kommunen i dagsläget lägger kring 40 miljoner kronor per år för att förnya föråldrade system. Det är 20 miljoner kronor för lite jämfört med det de själva anser behövs.
– När det gäller förnyelse överlag när det gäller spillvatten och dagvatten i ett kapacitetsperspektiv så ligger vi efter i dag.
Hur klarar ni av era mål om man saknar 20 miljoner per år?
– Det handlar om vad man prioriterar. I Luleå har det varit ett väldigt fokus på tillväxtskapande åtgärder, som Östra länken till exempel. Så det är balansen mellan tillväxt och att uppdatera det befintliga systemet.
Hur akut är det att uppdatera de system som i dag är underdimensionerade?
– Vi har en dagvattenplan i dag där man tittar på vilka områden där vi kan få problem, så det är där vi får prioritera.
I äldre områden finns system som kombinerar dagvatten, till exempel regn, med spillvatten från till exempel handkranar eller duschar. I dessa områden kan även fastigheter få problem med översvämningar.
– Källare kan fyllas med regnvatten men i områden som har ett system för både spill- och dagvatten, kan det även innebära översvämningar kopplat till avloppsvatten.
Ett annat problem med framför allt de kombinerade systemen är de skador på miljön man kan åsamka genom så kallad bräddning. Det innebär att man pumpar ut avloppsvatten i naturen när systemen blir fulla. Det gör man för att undvika att avloppsvattnet går bakåt och tränger upp i golvbrunnar och gatubrunnar.
Men Luleå kommun är knappast ensamma i varken länet eller landet med att behöva uppdatera sina dagvattensystem.
– Det är en generell utmaning för kommunerna, säger Micael Bredefeldt, samordnare för klimatanpassning på länsstyrelsen i Norrbotten.
– De kostnader som det innebär för att kunna hantera det framtida klimatet om 50–60 år, där har kommunerna jätteutmaningar att bygga om, riva upp och så vidare.