Klimatexperten: "Myndigheterna för dåliga på att ge alternativ till bilen"

Sveriges mäktigaste inom hållbarhet har varit på besök. Tanken är att hjälpa till - inte att peka finger. ”Jag ska inte komma från Stockholm och säga åt er”.

HÅLLBARHET. Mattias Goldmann har blivit utsedd till Sveriges mäktigaste inom hållbarhet.

HÅLLBARHET. Mattias Goldmann har blivit utsedd till Sveriges mäktigaste inom hållbarhet.

Foto: William Crofts

LULEÅ2017-12-17 15:56

Mattias Goldmann, utsedd till mäktigast inom hållbarhet i Sverige, är vd för den gröna liberala tankesmedjan Fores. Nu har han varit på besök i Norrbotten för att bland annat träffa kommunerna, näringslivet och studenter på Luleås tekniska universitet. Syftet med resan är att diskutera hur Norrbottens kommuner ska ta på sig ledarskapet i klimatomställningen.

– Mitt budskap här är att kommunerna ska ta upp kampen. Ska vi klara de svenska klimatmålen måste vi ha föregångare, och vi vill underlätta för kommunerna att vara de föregångarna, säger Mattias Goldmann

Han menar att länet har många konkurrensfördelar när det kommer till att ta ledningen i hållbarhetsarbetet. Klimatomställningen är allra viktigast i regioner som Norrbotten.

– Det är skitssamma vad man gör med transportsträckor mellan Solna och Stockholm. Det är viktigare att ställa om mellan Jokkmokk och Luleå, säger Mattias Goldmann

De långa avstånden är något Mattias Goldmann menar att man kan använda till sin fördel. Han tycker att man bör ifrågasätta om man behöver vara på jobbet fysiskt varje dag. Att koppla upp sig vid datorn en gång i veckan hävdar han i vissa fall går lika bra, vilket skulle minska arbetsresorna med 20 procent.

– Det minskar belastningen på vägarna, trafikolyckorna och utsläppen. Det argumentet väger ju inte lika tungt mot sin arbetsgivare om man bor fem minuter bort.

Norrbotten utmärker sig även positivt i andra bemärkelser. Han upplever att det finns en mer hjälpsam mentalitet i glesbygderna som bidrar till en delningsekonomi, vilket är positiv för miljön.

– När jag var i Arvidsjaur kunde man gå in hos grannen och låna lite socker även om ingen var hemma eftersom det inte var låst. Det var helt okej där. I Solna där jag bor nu så kan man absolut inte göra så, säger Mattias Goldmann

Han påpekar dock att bilberoendet också gör att länet utmärker sig till det sämre. Men norrbottningarna ska inte lastas för det.

– Det är myndigheternas fel. Man har varit för dålig på att ge ett rimligt alternativ till bilen.

Han upplever även att folk här inte känner sig sedda eftersom både riksdagen och de flesta myndigheternas huvudkontor ligger långt bort. Därför tycker han att man måste överbryggar det mentala avståndet till riksdag och regering. Han vill själv inte vara någon som kommer från huvudstaden och pekar finger.

– Jag vill att det här bara ska vara början på ett samtal. Jag ska inte komma från Stockholm och säga vad ni är bäst och sämst på, utan jag ska påpeka vad jag från avstånd ser som era konkurrensfördelar.

Men det är inte bara kommuner och myndigheter som måste vidta åtgärder. Även näringslivet bör ta sin del av ansvaret.

– Det finns inga affärer på en död planet. Det lönar sig att tänka hållbart, säger Mattias Goldmann

Det enskild viktigaste i klimatarbetet är att göra det lönsamt och lustfyllt att göra rätt, tycker Mattias Goldmann. Det går att tvinga på folk saker som kostar extra.

– Om det går utöver de nya skorna till dottern eller hockeyutrustningen till sonen, då förstår jag att folk avstår.

Mattias Goldmanns fem råd till kommunerna i Norrbotten:

1. Sätt tydliga, långsiktiga och inspirerande klimatmål.

2. Involvera medborgarna ordentligt.

3. Ge förutsättningarna.

4. Föregå som gott exempel själv.

5. Informera mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om