Henrik Österberg närmar sig ett beslut.
Den butik han i dag är ägare till, Bengts, startades av hans pappa Bengt Österberg redan 1971 och nu, 53 år senare är läget kritiskt. En kommande försäljning av lagret får utvisa om det finns någon möjlighet att driva butiken vidare eller om han tvingas lägga ner familjeföretaget.
Den minskade omsättningen är anledningen. 2020 intervjuades Henrik Österberg av SVT om hur pandemin påverkade och redan då var han inne på att den närmaste tiden handlade om att få företaget att överleva och precis så blev det.
Än så länge lever företaget men allting har en gräns. Omsättningen är i dag ungefär hälften av vad den var innan pandemin slog till 2020.
– Jag har alltid trott och haft målet att rida ut det här för det finns bara en klassisk herrekiperingsbutik kvar i och med att Vitré la ner för två år sedan, säger Henrik Österberg.
Han har sprungit i butiken, som först låg på Brogatan på Västra Skurholmen, sedan barnsben och därefter arbetat på Bengts i många år. 2006 gick han in som delägare. Han vill med sin medverkan visa hur läget kan vara för mindre lokala klädbutiker i dag och samtidigt förvarna sina kunder att butiken riskerar att lägga ner.
– Det är en klassisk butik som funnits länge med många stammisar, det jag framför allt vill är att flagga för hur pass allvarligt det är och att jag är i tankarna att jag tvingas lägga ner, säger han.
Bengts är inte den första lokala klädbutiken med anor som haft det tufft de senaste åren. Nämnda Vitré lade ner 2022, Berlins dukade under i inledningen av pandemin och Äventyrsbutiken Hägglunds genomgår just nu en företagsrekonstruktion.
– Det har varit så långvarigt. Vi har varit med om kriser tidigare och flera gånger har det varit lågkonjunktur. Vi hade en stor kris i slutet på 80-talet med börskrascherna och den var tuff och ihållande men det här är sju gånger värre. Det har varit dubbla smällar. Först pandemin i två år och precis när vi började ta oss ur pandemin och man trodde att det skulle börja lätta då steg inflationen, räntorna och elpriserna. Ända från pandemin startade tidigt 2020 har det handlat om att överleva, säger Henrik Österberg.
För att parera den ökade internethandeln har han fokuserat mer på kostymer där kunden vill prova på plats och det ofta krävs justeringar, något internethandeln inte kan konkurrera med. Henrik Österberg tycker han anpassat sig till internethandelns successiva intåg men just vid jul märks det ändå tydligt att kundernas köpbeteende ändrats enormt.
– För 15-20 år sedan stod vi tre personer och bara matade ut paket sista veckan inför jul. Nu är det en femtedel av vad det varit och det beror på internethandeln, säger Henrik Österberg.
Han tror att de allra flesta vill ha en levande handel i centrum men då krävs det medvetna beslut.
– Alla får gå till sig själv. Väljer man att ha en stad där det bara finns fik och frisörsalonger är det väl okej, om man gör det valet. Men man ska vara medveten om att gynnar man inte den lokala handeln så försvinner den till sist. Det har man varnat för länge men nu är vi där, många försvunnit och jag själv står i tankarna att sluta, säger Henrik Österberg.
Att köparen tar medvetna val är en sak, det finns andra saker som skulle underlätta för ökad handel i centrum enligt Henrik Österberg.
– Det man skulle gjort och det redan för tio år sedan, det är fri parkering. Gjort centrumhandeln mer tillgängligt. Men man har från Luleå kommuns sida velat ha handelsområden och nästan straffbelagt cityhandeln.
På vilket sätt?
– Ja, man har tagit bort parkeringsplatser och tar betalt. Man har inte främjat att folk ska komma in till centrum utan vill hellre att de ska åka till Storheden. Det borde finnas fri parkering, som i många andra städer som vill ha ett levande centrum.
Nu ska lagerförsäljningen genomföras och fakturor ska betalas. Henrik Österberg ser det som sista chansen. Därefter tar han beslut om butiken har en framtid eller ej.
Vad säger din pappa, som startade butiken, om läget?
– Han inser att finns det inte underlag så finns det inte. Det är klart, det är ju hans bäbis egentligen men man måste vara krass, finns det inte tillräcklig efterfrågan så får man hitta på något annat.
Men det är inget lätt beslut han står inför.
– Klart man har tankar som snurrar i huvudet hela tiden om vilken väg man ska och vad man ska göra, säger Henrik Österberg.