Klart för ny MR-kamera

Region Norrbotten köper in ytterligare en MR-kamera. På sikt kommer investeringen att minska de långa köerna. Problemet är bara att åtgärden inte ger effekt förrän i slutet på 2020.

Foto: Tommy Borg

Luleå2017-10-21 11:29

Under flera år har länets sjukvård brottats med långa köer till magnetundersökningar som används allt mer inom dagens sjukvård.

I Region Norrbotten ligger fokus på att i första hand klara undersökningar av akut karaktär, medan en patient inför en höftoperation kan tvingas vänta upp till sex månader på en magnetkameraundersökning som är en förutsättning för ingreppet.

– Vi har ingen vacker kö i dag. Det finns statistik som visar att vi ger norrbottningar mindre MR-tid än andra landsting, säger vårdchef Bodil Sundbom.

Det understryks av jämförelsen "Väntetider i vården" där det i augusti 2017 framgår att Norrbotten har landets överlägset längsta väntetider tillsammans med Västernorrland och Blekinge.

Nu ska Region Norrbotten ta tag i problemet. I dag finns tre MR-kameror i länet. De är placerade i Piteå, Gällivare samt Luleå.

Regionstyrelsen föreslår att en ny kamera köps in till Sunderby sjukhus samt en reinvestering av länets äldsta MR-kamera som finns i Piteå.

Det löser inte problemet på kort sikt. MR-kameran i Piteå beräknas vara i drift i slutet av 2018, medan den nya kameran i Luleå ska tas i bruk under det tredje kvartalet 2020.

– Med en kamera till borde vi klara oss ganska bra. Problemet är att ombyggnationerna i Sunderby sjukhus kommer att orsaka stora störningar i vår verksamhet. Dessutom har vi bemanningsproblem i Gällivare samtidigt som maskinen i Piteå krånglat under hösten, säger Bodil Sundbom.

I nästa vecka placeras en inhyrd mobil MR-enhet utanför Sunderby sjukhus.

– I nuläget behöver vi den väldigt mycket.

Vad är MR?

I folkmun kallas det magnetröntgen, men det handlar egentligen inte om några konventionella röntgenstrålar. Den medicinska termen är magnetisk resonanstomografi som ofta förkortas till MR. Med en magnetkamera tas bilder med hjälp av magnetfält och radiovågor, vilket gör att en person kan undersökas flera gånger utan risk för strålskador. En magnetkamera kan ta bilder på nästan alla organ i kroppen och används för att upptäcka sjukdomar, kartlägga skador och följa upp behandlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!