Klart för jättebygget på Varvet

14 våningar – 110 bostäder. I höst kan Galären, efter en lång detaljplaneprocess, sätta spaden i jorden för höghuset på Varvet. ”Det är ett jättebygge”, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären.

HÖGHUS. På den här parkeringsplatsen, bredvid det befintliga huset, är det tänkt att ett 14 våningar högt hus ska byggas.

HÖGHUS. På den här parkeringsplatsen, bredvid det befintliga huset, är det tänkt att ett 14 våningar högt hus ska byggas.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-09-12 15:34

Detaljplanen för området har vunnit laga kraft.

– Vi har bygglov och allting är färdigt. Det känns jätteroligt, det har varit en lång resa. Som jag förstår det är det ett av längsta planeräenden som Luleå kommun har haft, säger Gunnar Tåhlin.

Galären vill göra en påbyggnation av ett hus som står på Västra Varvsgatan (där Student consulting är) och bygga ett 14 våningar högt hus i ena änden där det i dag är parkeringar. Enligt Tåhlin ”jobbar de för glatta livet” för att kunna sätta spaden i jorden redan i höst och påbörja bygget.

Det ska också byggas ett garage på två plan under mark. Och en en matbutik, en idé som har funnits med ända sedan start.

LÄS MER: Ny ”skyskrapa” byggs på Varvet?

Det förs diskussioner med Coop Norrbotten, enligt Tåhlin.

– Ja, vi har en väldigt nära dialog med dem. Vi har en intention om att vi ska komma ända fram, vi håller på med förhandlingar.

En nyhet är att huset ska ha en solcellsanläggning på taket.

– Hur många kilowatt är inte klart ännu. Vi har en takyta som är snedställd för att kunna innehålla solceller.

– Vi har jobbat mycket med kundnyttan, olika typer av utrymmen som efterfrågas, så som samlingslokaler och en stor upphöjd terass som är vindskyddad. Det är många bitar som gör att det här blir toppenlägenheter. Det blir ettor till treor med normalstandard, säger Tåhlin.

Detaljplanearbetet har pågått sedan 2012 och det har varit många turer sedan dess.

– Det är ett ärende som har tagit mer tid än ett standardärende, säger Johan Eriksson, planarkitekt på avdelningen stadsplanering, Luleå kommun.

Mark- och miljödomstolen upphävde kommunens detaljplan, för att de ansåg att planen stred mot översiktsplanen. Det beslutet överklagades och kommunen fick rätt hos Mark- och miljööverdstomstolen.

Sedan har sakfrågorna som klagande anfört prövats, vilket har avgjorts i Mark- och miljödomstolen.

Har det något att göra med var tomten är belägen, att det tagit sådan tid?

– Allting som har med centrala stan att göra blir ofta mer komplicerat. Det är fler människor som bor i området. Men jag kan inte säga att det rent tekniskt har varit några problem, men det har funnits klaganden som inte har velat ha det här projektet i sin närmiljö, säger Johan Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!