Hemtjänst, hemsjukvård, förskola och fritidshem har alla en sak gemensamt; de är alla arbetsplatser med främst kvinnor som anställda. En annan sak är att de får alla stå för sina egna arbetskläder medan kommunen anställda inom manligt dominerade kommunala yrken får sina kläder serverade av sin arbetsgivare.
Kommunens satsning på fem miljoner kronor till arbetskläder år anställda inom socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen välkomnas av facket Kommunals politiske talesman, Krister Johansson
– Det var på tiden, det känns bra att det fått effekt när vi framfört detta som ett problem, säger han.
Kommunalrådet Niklas Nordström ser det hela som en satsning på jämställdheten.
– Vi ska inte ha skillnader på behandlingen av anställda beroende på vilket kön de har. Mansdominerade yrken har alltid prioriterats högre när det kommer till arbetskläder och vi vill förändra det. I grund och botten är det kultur och hegemoni som vi försöker förändra, säger kommunalrådet.
Kommunen ska nu, med hjälp av de anställda ute i verksamheterna och facket, komma fram till hur pengarna ska spenderas och vilka behov de känner behöver fyllas.
– Vi får se vad vi kommer fram till men utgångsläget är att vi tänker oss en varm ytterjacka och byxa, säger Carina Sammeli (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Satsningen berör ungefär 1500 anställda inom förskola och liknande verksamhet, och ungefär 1000 anställda inom hemtjänsten. Även vikarier ska förses med yrkeskläder.
Carina Sammeli berättar att summan pengar delas jämnt mellan de två förvaltningarna så varje klädpaket tillåts kosta drygt 1700 kronor per förskollärare, och 2500 kronor per socialarbetare.
Fredrik Hansson (S) från socialnämnden berättar att yrkeskläderna som köps in kommer vara olika beroende på vilken av de två förvaltningarna man jobbar åt.
– Behoven är olika så vi ska se över vad det blir. Inom hemtjänsten hoppar man mycket in och ut ur en kall bil till exempel, det gäller att hitta något som passar så många som möjligt, säger han.
Än så länge finns det inget datum för när de anställda ute i verksamheterna kommer att ha kläderna på sig.
– Det måste bli rätt så det får ta den tid det tar, används inte kläderna är det som att slänga pengarna i sjön, säger Carina Sammeli.