"Kirurgkollegor har redan vässat knivarna"
Smärtan kom smygande i Yelverton Tegners viktigaste verktyg som läkare - händerna.Det går över, tänkte han.Några månader senare insåg han att han drabbats av artros, en ledsjukdom som han själv specialiserat sig på.
Foto:
- Knäskador är mitt stora intresse, förklarar Yelverton Tegner när han tar emot oss hemma i lägenheten ett stenkast från busstationen i Luleå.
Norska skogkatten Dennis hoppar upp på köksbordet och blir klappad av husse.
På händerna har Yelverton Tegner ett ledskydd som sitter fast med kardborre.
- Sådana här skydd gör att jag håller lederna i stillhet, det är för att vila dem, säger han.
Kom smygande
Han berättar att sjukdomen kom smygande för fem år sedan. Han märkte att något inte stod rätt till i händerna.
- Jag tänkte att det var tillfälligt men efter ett antal månader insåg jag att det går fan inte över, det är nog artros det här, säger han.
Röntgenbilderna gav svar och sedan dess svävar frågan om en operation i luften. Alternativen är att steloperera, skapa en konstgjord led eller ta bort en bit av benet.
- Jag har pratat med mina kirurgiska vänner, det finns de som redan har vässat kniven, säger han och skrattar.
Yelverton Tegner är specialiserad på ledsjukdomar men hans gedigna kunskap hjälper paradoxalt nog inte till när det gäller att ta ett beslut om operation.
Operationer lyckas inte alltid
- Patienterna hör oftast bara talas om de operationer som går bra medan jag har sett de som det har gått dåligt för. Man kan faktiskt bli sämre av en operation. Det är den där ryggsäcken jag har med mig och det gör att jag är mer obenägen än många andra att underkasta mig det.
Vad skulle du rekommendera
en patient att göra?
- Det beror på hur mycket besvär man har. Smärta är oerhört individuellt. Det är detsamma som med kärlek, jag kan inte uppleva någon annans kärlek, bara min egen. Upplevelsen är individuell och det patienten som bestämmer.
Artros i händerna gör det svårt för honom att undersöka patienter. Han har sin mottagning på läkarhuset Hermelinen i Luleå.
Så några alvedon slinker ner då och då för att dämpa smärtan.
- Vissa grejer är problematiska, som när jag ska undersöka ett knä och måste använda tummen. Det är irriterande. Vissa rörelser och tester på patienterna gör jag sämre för det gör så ont. Men jag har modifierat min teknik så att jag kan göra en adekvat undersökning.
Håll igång lederna
Sjukdomen drabbar oftast äldre personer, berättar han. Även elitidrottare kan utveckla sjukdomen efter exempelvis en skada på menisken.
Yelverton Tegner är noga med att påpeka att artros kan man få även om man suttit stilla på ett kontor hela sitt liv. Det handlar inte om att lederna "förslits".
- Man ska röra sig så mycket man kan, lederna är till för att belastas. Att på något vis "spara" lederna med att sitta stilla funkar inte, säger han.
Skurit ned jobbandet
Utöver att vara läkare undervisar han på Luleå tekniska universitet. Tillsammans med en forskarkollega i Umeå bedriver han även forskning om den ledsjukdom han själv drabbats av. De försöker att hitta artrosgenen.
Många bollar i luften, alltså. Men han har insett att han måste skära ner på allt jobbande om han ska orka.
- Nu har jag gått ner från 60-70 timmars jobb i veckan, till omkring 35-40 timmar. Så det är en normal arbetsvecka nu, säger han.
fakta Artros
Artros är en brosksjukdom som gör att leden sviktar. När leden sviktar tunnas brosklagret mellan benen ut. Till slut ligger ben mot ben. Rörelsen framkallar smärta. Det är den vanligaste reumatiska ledsjukdomen.
Artros betyder sjuk led (från grekiskan). Den orsakar smärta och stelhet i leden samt minskad rörlighet. Sjukdomen är ärftlig.
Artros blir vanligare med stigande ålder. Både män och kvinnor drabbas. Elitidrott ökar risken för artros, särskilt om man råkat ut för menisk- och korsbandsskador i knäna.
Artros betyder sjuk led (från grekiskan). Den orsakar smärta och stelhet i leden samt minskad rörlighet. Sjukdomen är ärftlig.
Artros blir vanligare med stigande ålder. Både män och kvinnor drabbas. Elitidrott ökar risken för artros, särskilt om man råkat ut för menisk- och korsbandsskador i knäna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!