NSD har gjort en kartläggning och kontaktat samtliga länets kommunala bostadsbolag och stiftelser.
Vi ställde två frågor:
Hur många lediga lägenheter har ni just nu?
Hur lång är väntetiden om jag vill ha en tvåa hyfsat centralt?
Svaren visade att länet är uppdelat. De stora kuststäderna och gruvstäderna, där konjunkturen är glödhet, har en mycket tuff bostadsmarknad. Ett bra exempel är Pajala där det på kort tid uppstått en kaotisk bostadssituation på bara ett par år. I flera städer är det drygt tio års kö på en attraktiv tvåa i innerstaden. Samtidigt finns det kommuner där det i princip går utmärkt att flytta in samma dag i en ledig lägenhet.
Allra tuffast är situationen i Kiruna.
Tomas Stålnacke på Kirunabostäder har de senaste åren sett bostadskön växa och växa. Just nu är situationen värre än någonsin.
– Vi har ju en enorm konjunktur i Kiruna. Samtidigt har vi fått mycket "fly in fly out-personer" de senaste åren. Många av dessa har kunnat skaffa sig lägenheter med förstahandskontrakt. Det betyder att många som inte bor här är inne på marknaden.
Hur många rör det sig om?
– Det vet vi inte exakt, men det är en stor mängd. Och dessa personer fanns ju inte för sju-åtta år sedan.
Finns det fler orsaker?
– Ja, till exempel försvann 50-60 lägenheter när LKAB avvecklade Ullspiran. Dessa människor har sedan flyttats om inom deras befintliga tillstånd.
Hur påverkar bostadssituationen Kiruna som stad?
– Det är givetvis inte bra. De yngre har jättesvårt att få lägenheter. Du måste vara 16 år innan du ställer dig i kö hos oss och eftersom den kortaste kötiden är fem år betyder det att du är kring 22 år innan du kan få en egen lägenhet. Men det är inte alla som tänker på att börja köa när man är 16. Detta leder till en inlåsningseffekt.
Kan det även påverka inflyttningen negativt?
– Det kan jag tänka mig. Du kan söka jobb, men om det inte finns någonstans att bo blir det inte så attraktivt. Kiruna i dag är som i Stockholm, där det förekommer andrahands- och tredjehandsuthyrningar.
Finns det någon ljusning på horisonten?
– Ja, det finns det. Jag tror att vi har en vettigare situation om ungefär tre år. Just nu producerar LKAB jättemånga lägenheter. Inom en tvåårsperiod handlar det säkert om 150 stycken. Sedan håller även vi på att tillföra lägenheter.