Kerstin Enbuske har många fina minnen av Curt Bergfors, efter att ha arbetat med honom på Stadshotellet i Luleå under 1990-talet. Maxkoncernen delar ut ett stipendie till medarbetare som gjort något utöver det vanliga och en dag var det hennes tur:
– Jag trodde väl aldrig i livet att jag skulle få detta stipendium men plötsligt så ropades mitt namn ut. Det var så häftigt.
Hon säger att de ibland kunde vara osams, men att de respekterade varandra:
– Om man gjort något bra så var det bra, om det var "sådär" så han alltid till. Han var på riktigt en rättvis person.
Sedan 2004 driver hon restaurang Köksverket tillsammans med Per Gröntvedt och hon talade med Bergfors om projektet innan de öppnade.
–Jag dividerade med Curt och han gav oss sin välsignelse. Han tyckte att vi tänkte rätt.
Hon berättar att Curt Bergfors sa att ett bra koncept alltid håller.
– Han sa att man alltid ska hålla sig till konceptet, oavsett vad man än gör. Det har han satt i pränt i mig och det kommer jag alltid ihåg, säger Kerstin Enbuske.
Hon säger att han alltid hade full koll på allt och smakade på allt som skulle serveras för att det skulle vara 100 procent rätt.
– Han måste ha smakat tusentals grejer efter alla år. Han hade en lista på var han smakat de godaste kikärtsbiffarna och så vidare.
Beskedet om hans död kom lite som en chock.
– Jag hade fått höra att han inte var så pigg men jag visste inte att han var så sjuk.