Kent Ögren slutar i distriktsstyrelsen

Kent Ögren och Peter Roslund lämnar S-toppen. Ingen av dem finns med i valberedningens förslag till ny distriktsstyrelse, där Fredrik Lundh Sammeli blir ordförande.

KLIVER AV. Kent Ögren lämnar Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Norrbotten. Han hoppas på politiska uppdrag i framtiden, men inget är aktuellt just nu.

KLIVER AV. Kent Ögren lämnar Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Norrbotten. Han hoppas på politiska uppdrag i framtiden, men inget är aktuellt just nu.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-04-09 17:32

Kent Ögren, 59, lämnade i slutet av förra året sitt uppdrag som landstingsråd efter att partikamraterna Bengt Niska och Bengt Westman sagt att de aldrig skulle stödja honom som landstingsråd.

Nu lämnar Ögren även det tunga uppdraget som ledamot i distriktsstyrelsen.

– Jag har avsagt mig omval till distriktsstyrelsen, säger han och fortsätter:

– Jag tror att jag har suttit där sedan mitten av 1980-talet. Nu tycker jag att det räcker.

Det före detta landstingsrådet vill gärna fortsätta med politiska uppdrag, men något sådant är inte aktuellt i nuläget. Han vet inte om hans politiska karriär är över.

– Det kan jag inte svara på. Jag hoppas jag har något att göra framöver i politiken, men jag vet inte just nu, säger Kent Ögren.

Även Peter Roslund, 62, kommunalråd i Piteå, ska sluta i distriktsstyrelsen. Det beror på att Fredrik Lundh Sammeli ska bli ordförande, men det ligger ingen schism bakom.

– Jag har varit vice ordförande och när Fredrik ska bli ordförande så ska vi ha en vice som är kvinna. Då tänkte jag att jag lika gärna kan ta steget fullt ut och låta någon yngre ta över, säger Peter Roslund.

Han har suttit i distriktsstyrelsen i ungefär 16 år, och varit vice ordförande vid sidan av både Karin Åström och Kristina Zakrisson.

Nya namn i förslaget är Peter Roslunds kommunalrådskollega Helena Stenberg, Niklas Nordström från Luleå, BeatricéÖman från Boden, Nadja Brunfäldt från Övertorneå och Johannes Sundelin från Gällivare.

– Det blir nog en bra distriktsstyrelse, säger Peter Roslund.

NSD har tidigare berättat att riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli från Luleå i praktiken är klar som ny ordförande i distriktsstyrelsen. Valberedningen vill också se honom på posten.

Lena Lindberg, ordförande i valberedningen, är nöjd med förslaget.

– Jag tycker att det är bra. Vi har försökt uppfylla alla kriterier om jämn könsfördelning, åldersspridning, mångfald och erfarenheter, säger hon.

Lindberg vill däremot inte säga någonting om hur valberedningen resonerat.

– Jag får inte tala om varför vi gjort som vi gjort, säger hon.

Lena Lindberg påpekar även att den bestämmande makten ligger hos distriktskongressen.

– Det här är bara ett förslag och kan omkullkastas. Det är ombuden som röstar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om