I Norrbotten betalar landstinget cirka 22 000 kronor per månad i ingångslön för nyutexaminerade sjuksköterskor. Som NSD tidigare har berättat pågår det ett löneuppror bland sjuksköterskestudenter över hela landet. Grundkravet är 24 000 kronor i ingångslön.
Inför semestrarna när sommarvikarier ska anställas går nu de cirka 78 sjuksköterskestudenter som tar examen vid Luleå tekniska universitet, och även deras kurskamrater på de lägre årskurserna, till offensiven. På torsdagseftermiddagen kom de till Landstingshuset i Luleå för att framföra sitt lönekrav och lämna över namnlistor underskrivna av 149 vårdstudenter.
Snålar
Hittills i Norrbotten är det fyra kommuner som har gått med på att betala 24 000 i ingångslön för sjuksköterskor: Luleå, Boden, Arjeplog och Överkalix.
- Det går framåt men landstinget snålar fortfarande, säger Axel Hordnes, 25, som precis har blivit färdig med sin utbildning.
Viktoria Gustafsson, 23, tar inte examen förrän nästa vår. Men hon tycker ändå att det är viktigt att ta strid för bättre löner redan nu.
- Det handlar ju om vår framtid. Det måste löna sig att skaffa en kvalificerad utbildning, säger hon.
Men är det inte orättvist mot de sjuksköterskor som har arbetat några år att nyutexaminerade sköterskor anställs med högre lön än de har?
- Någonstans måste man börja och jag tror att det gynnar alla inom vården att vi kämpar för högre ingångslöner. Det är ju lättare för oss att ställa krav än för dem som redan är anställda. Men det här driver upp löneutvecklingen för alla - alla tjänar på det, säger Viktoria Gustafsson.
Inga löften
Det är just det Kent Ögren är rädd för, att studenternas krav ska driva upp lönerna för alla i vården.
- Att betala 24 000 i ingångslöner skulle inte kullkasta landstingets ekonomi. Men den löneglidning som det skulle orsaka i hela organisationen skulle innebära problem, säger han.
Så några konkreta löften om 24 000 i ingångslön ger han inte.
- Jag lägger mig inte i enskilda löneförhandlingar. Kompetensförsörjningen är en av våra största framtida utmaningar så vi måste naturligtvis vara attraktiva som arbetsgivare. Men enligt den information jag har nu så ser vikariesituationen relativt bra ut inför sommaren, säger Kent Ögren.