Ägaren till den tio månader gamla katten hade beställt tid hos veterinären för sterilisering. Hon skulle vara där klockan 14.10 den aktuella dagen. Klockan 14.05 kom veterinären hämtade ägaren och katten.
Väl där tog veterinären fram en spruta. Ägaren säger att hon då frågade hur katten skulle hållas för att vara lugn under ingreppet. Då lade veterinären en handduk över kattens huvud och gav sprutan.
Veterinären anmäldes
Ägaren, som trodde att det var en lugnande spruta, såg katten somna och sa också det till veterinären. Enligt ägaren var då veterinärens kommentar: "vadå sover, visst skulle du avliva henne?". Nästa fråga från veterinären var om ägaren var den som klockan 14.00 skulle komma för att avliva sin katt.
Ägaren anmälde veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut. Hon skriver i sin anmälan att det är orimligt att hon skulle ha svarat ja på frågan om hennes katt skulle avlivas. Hon konstaterar också att hon innan behandlingen skulle inledas, frågat veterinären om det var någon idé att ta ett svampprov på katten, vilken inte skulle ha ställts om det var avlivning som var aktuell.
Skärpta rutiner
Veterinären medger händelsen. Men menar att ägaren svarat ja på frågan om avlivning. Att fråga har varit rutin, men trots det har skärpta rutiner införts för att liknande misstag inte ska kunna ske.
Ansvarsnämnden begärde också ett yttrande från Jordbruksverket, så som tillsynsmyndighet för veterinärerna. Verket menar att det rör sig om försumlighet med förödande konsekvenser för både djur och ägare. Nämnden skriver i sitt beslut att det inträffade är så allvarligt att veterinären inte kan undgå en disciplinpåföljd och varnas därför.