Katedralen i masugnen i själva verket

Renoveringen av masugnen på SSAB går som planerat och när den sedan tas i bruk så går det åt skogen. En miljard kostar kalaset, välkommen till katedralen i masugnen.

KATEDRALEN I LULEÅ.Visst är det en mäktig syn. Masugnen på SSAB renoveras i sommar. Allt råjärn i ugnen gick inte att tömma så resterande fick brytas bort.

KATEDRALEN I LULEÅ.Visst är det en mäktig syn. Masugnen på SSAB renoveras i sommar. Allt råjärn i ugnen gick inte att tömma så resterande fick brytas bort.

Foto: Luleå Industrimontage

LULEÅ2015-07-22 09:15

Det är egentligen en renovering på tre ben som genomförs på SSAB. Masugn tre som togs i bruk år 2000 och som ersatte de två gamla totalrenoveras. Det är en häftig syn inne i masugnen, inte många har varit här och den påminner om en katedral eller Globen i Stockholm.

– Inuti masugnen byts allt ställtegel och alla kylplattor (staves) ut, egentligen allt förutom stålmanteln. Utöver det byts varmblästerledningen, nytt tapphalsfilter byggs, styrsystemet uppgraderas, renovering av gasnät, och mycket mera, säger Patrik Midebjörk som är chef för råjärnstillverkningen på SSAB i Luleå.

LÄS MER: SSAB:s resultat sämre än väntat

De två andra benen i renoveringen är att verket får nya så kallade LD-konvertrar, där blir järn till stål genom att man tillsätter syrgas i råjärnet för att ta ned kolhalten (när kolhalten understiger cirka två procent blir järn till stål) och ett nytt släcktorn som är byggt på koksverket.

I och med att en ny filteranläggning byggs så blir miljön bättre. Filtret ska på ett effektivare sätt hantera stoftet från järntillverkningen vilket är bra för de som arbetar vid masugnen men också för de som bor nära.

När masugnen sedan startas på nytt i augusti så värms den upp av - björkved. Jo, det är sant. Bakom huvudkontoret ligger ett jättelikt lager prima björkved.

Hur mycket är det?

– 400 kubik!

Veden ska matas in i ugnen med enbart handkraft så de som arbetar med det lär kunna göra det i sömnen så småningom...

En klassisk sportfråga: Hur känns det?

– Det känns jätteroligt att få vara med om det här. Jag blev chef på Masugnen den 16 juni förra året och nästa renovering blir väl inte förrän om 20 år så visst känns det bra.

Kan jag likna det här med en tusenmilaservice av bilen?

– (skratt) Det är i så fall snarare en 10 000-mila service...

Renoveringsarbetet går enligt tidtabell. Bottentappningen genomfördes den 1 juni. Därefter släcktes masugnen och mellan den 3 juni och 17 augusti pågår renoveringen.

Veckan mellan den 17 augusti och 24 augusti startas ugnen och den 24 augusti ska den vara i normaldrift igen. Masugnsomställningen och LD konvertarna är på plats till det facila priset av cirka en miljard kronor.

I dag, onsdag, presenterar SSAB delårsrapport för andra kvartalet. Efter tre år med i huvudsak röda siffror kan noteras att de två senaste kvartalsrapporterna visade på vinst. För fjärde kvartalet 2014 118 miljoner och för första kvartalet i år 564 miljoner.

Fakta

Kuriosa om Masugn 3

Masugn 3 har sedan starten i augusti 2000 producerat 31,5 miljoner ton järn, drygt tre miljoner ton per person i Sverige.

Det motsvarar ett 400 mil långt malmtåg, lika långt som sträckan Luleå till Kairo.

Stålet motsvarar mer än 4 000 Eifeltorn eller räls för järnväg åtta varv runt jorden.

Restgaserna ger el till den egna förbrukningen och Luleåborna fjärrvärme.

Sammantaget är det cirka 600 personer som arbetar med renoveringen, varav 400 är på masugnen. De allra flestas kommer från Storbritannien och Portugal. Det är där yrkeskunnandet finns.

– Vi har ju ganska få masugnar i Sverige, säger Patrik Midebjörk.

Källa: SSAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om