– Man har kunnat följa hur älgarna vandrat och därigenom har det blivit kraftiga förändringar i vissa områden, säger Marcus Jatko , jakt- och klövviltsansvarig vid Sveaskog, samt ordförande i Skogsbrukets jaktgrupp Norrbotten, som är delaktigt i projektet.
Exempelvis Korpilombolo älgskötselområde, cirka 90 000 hektar stort. Där har kvoten på vuxna djur ökat med 50 procent, från 120 till 180. Det beror på att många älgar från Korpilombolo under vintern vandrar söderut i jakt på bete – och därmed gör skada på företrädesvis ungtallen i områden där de inte jagas.
– De gör förstås skada i Pajala också men den största skadan gör de i Överkalix, som varit hårt drabbat av älgbetesskador de senaste åren, säger Marcus Jatko.
Eftersom älgarna kommer sent in i området så har även jakttiden förlängts till sista november i år.
Det treåriga älgforskningsprojektet med GPS-märkta älgar startade på vårvintern i fjol för att kartlägga vandringsälgarna och därigenom få en effektivare förvaltning.
30 älgar i Arvidsjaur, 30 i Ängesån och 30 i Niemisel märktes. Forskarna har kunnat följa älgarnas rörelser på ett fullgott sätt, även om vissa älgar under långa perioder befunnit sig utanför sändarområdet.
En del märkta älgar har även skjutits under älgjakten, något som inte rekommenderas men ändå är tillåtet, bara man skickar in halsbandet med sändaren.
I den första årsrapporten konstaterar man att det finns hela skalan av älgar i områdena, alltifrån sådana som nästan befinner sig på samma fläck året runt till de som går riktigt långt.
Allra längst har man funnit att älgar i Arvidsjaur vandrat, drygt 140 km. Älgarna i Ängesån har vandrat upp till 40 km, medan de i Niemisel nöjt sig med drygt 30 km.
– Vi är nöjda med resultatet. Det vi ser är att älgarna i inlandet gärna följer geografin; ett vatten eller en dalgång exempelvis. Medan älgarna närmare kusten rör sig lite hur som helst, säger Göran Ericsson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, som håller i projektet.
När projektet avslutas efter tre år är planen att GPS-märka älgar i tre nya områden i Norrbotten.
– Tanken är att vi ska få ett brett faktaunderlag, säger Göran Ericsson.