Karriären i fokus
En avgörande framtidsfråga för de flesta studenter är hur de ska kunna få arbete efter avslutad utbildning.Den frågan stod i fokus vid en träff på universitet i Luleå på torsdagen - och den frågan står också i fokus för en granskning som Riksrevisionen gör.
Johan Sterte, rektor vid LTU, Andreas Nilsen, Teknologkåren, Leif Svensson, Riksrevision, Majvor Müller, vd för Entreprenörsgymnasium i Luleå och Jens Sundström (FP) debatterade studenters anställningsbarhet, under ledning av Anders Granberg. FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
Just nu granskar Riksrevisionen hur regeringen och berörda myndigheter främjar högskolestudenters möjligheter att få jobb efter avslutad utbildning, så kallad anställningsbarhet. Fyra lärosäten granskas extra noggrant, förutom Luleå tekniska universitet, LTU, är de: Uppsala universitet, Konstfack och Högskolan i Kristianstad.
Anställningsbarhet
I rapporten, som ska vara färdig den sista november, redovisas bland annat hur det ser ut med anställningsbarheten för studenterna på de olika utbildningsvägarna vid LTU.
- Anställningsbarhet är ju ett komplext begrepp som aldrig kommer att gå och mäta och få fram en exakt jämförelsesiffra. Men anställningsbarheten går att bedöma, säger Leif Svensson, Riksrevisionen.
Han var en av föreläsarna när en träff för karriärvägledare arrangerades på Luleå tekniska universitet på torsdagen. Karriärvägledare från hela landet möttes för att diskutera hur man på bästa sätt ska kunna stödja och vägleda studenter till arbete efter avslutad akademisk utbildning och hur kopplingen mellan studenterna och näringslivet ska stärkas.
Politikernas ansvar
En av träffens programpunkter var en paneldebatt, ledd av Luleås etableringschef Anders Granberg, om studenters anställningsbarhet. I panelen ingick Leif Svensson tillsammans med Majvor Müller, författare och vd för Entreprenörsgymnasium i Luleå, Johan Sterte, rektor vid LTU, Jens Sundström, folkpartistisk riks-, kommun- och landstingspolitiker från Luleå, och Andreas Nilsen, Teknologkåren.
Just politikerna har, enligt Leif Svensson, ett stort ansvar.
- Regering och riksdag måste intressera sig för de här. Måldokument får liten betydelse om man inte avsätter resurser och arbetar konkret för att förverkliga målen, säger han.
Även om definition av begreppet anställningsbarhet skilde sig något mellan paneldeltagarna var de eniga om att dialog mellan universiteten/högskolorna, näringslivet och samhället i övrigt är en viktig faktor för att öka studenternas möjlighet att få arbete - och för att få utbildningar som motsvarar de presumtiva arbetsgivarnas behov.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!