Karlsson: "När dammet lagt sig hittar vi lösningar"

Oppositionens strategi är att söka breda samarbeten för att klara att styra det nya landstinget. Men under tisdagens dramatiska landstingsfullmäktige fick de kalla handen av de rödgröna.

ÖVERLÄGGER. Glenn Berggård (V) inte ville ta uppdraget som vice ordförande. Istället kunde moderaten Mattias Karlsson (till vänster) väljas strax efter det. Till höger: Jens Sundström (FP).

ÖVERLÄGGER. Glenn Berggård (V) inte ville ta uppdraget som vice ordförande. Istället kunde moderaten Mattias Karlsson (till vänster) väljas strax efter det. Till höger: Jens Sundström (FP).

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-11-25 15:50

Vänsterpartisten Glenn Berggård var föreslagen av både valutskottet och oppositionen till posten som vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Men det började med att han gick upp i talarstolen och tackade nej till uppdraget.

Oppositionen lanserade både Anders Öberg och Maria Stenberg (S) som tänkbara kandidater – men de nappade inte heller. Därefter blev moderaten Mattias Karlsson vald. En utgång som oppositionen säger att de inte ville ha.

– Att de inte ville ha vice ordförandeposten var jättemärkligt hanterat av dem, säger Kenneth Backgård (Ns).

Mattias Karlsson menar att bred samverkan över blockgränserna är det bästa i det här läget.

– Vi måste försöka ena politiken. Det behöver landstinget, säger han.

De rödgröna visade tydligt att de inte vill samarbeta med er. Hur ska ni få ihop det?

– De har satt sig på avbytarbänken och de vill ha konfrontation men vi behöver politiker som vågar ta ansvar. Jag är övertygad om att när dammet lagt sig kommer vi att hitta lösningar. Jag tror man är besviken från S över det som har hänt och det har drivit upp tonläget. När tonläget har sänkts och känslorna lugnat sig så kommer vi att hitta lösningar och nå framgång, säger Mattias Karlsson.

Vilken är den stora utmaningen nu?

– Ramarna för budgeten är satta och nu måste vi hitta ett sätt att fördela pengarna. Det blir den stora utmaningen, säger Karlsson.

Och Kenneth Backgård menar att det inte blir några problem för honom att hantera den rödgröna finansplanen.

– Vi hade några tillägg till den. Jag tycker fortfarande att vi kan utreda besparingarna. Vi vill inte att det ska sparas mer på hälso- och sjukvården än de andra verksamheterna, säger Backgård.

Hur ska du kunna styra landstingspolitiken i minoritet?

– Det är en svår sits och det kommer att krävas gemensamma tag för att klara det här. Jag tror vi måste söka nya former av samverkan för att få det att fungera. Jag kommer, som jag sagt tidigare, sondera vilka majoriteter vi kan få ihop.

De rödgröna tänker inte ge sig in i några andra samarbeten än det de redan har. Vad gör du om du inte får ihop en majoritet?

– Jag tänker inte i de banorna ännu. Det är viktigt att vi kan driva landstinget tillsammans. Vi måste kunna samarbeta. Som Kent Ögren sagt tidigare, det är en försvinnande liten del vi inte är överens om mellan partierna.

Några planer på att avgå har inte Kenneth Backgård.

– Finns inte på kartan.

Centerpartisten Anna-Stina Nordmark-Nilsson menar att det är norrbottningarna som är vinnarna efter dagens landstingsfullmäktige.

– Det känns som att vi tillsammans nådde ett resultat. Det är bra att det blev klart, Norrbotten har inte råd att hålla på med sådana här saker. Nu när alla besluten är fattade kan vi börja prata verksamhetsfrågor, säger hon.

Tror du S har sagt sista ordet i det här ännu?

– Det är svårt att sia om vad som skulle kunna vara det sista ordet. Nu har vi verktygen och vi vet vilka mandat vi har. Det hade varit viktigt att någon från det andra blocket hade funnits med som vice ordförande i landstingsstyrelsen. Vi har inte tid med partipolitiskt dribbel.

Folkpartiets Jens Sundström såg mycket besviken ut efter fullmäktigemötet och vägrade att ge några kommentarer överhuvudtaget.

– Det kommer skriftligen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om