Det var i slutet av förra veckan som Karl- Erik Nilsson blev så dålig att hans dotter blev tvungen att ringa efter ambulans.
- Men den hade svårt att komma fram. Det är ju avspärrat med stora stenar överallt här på området, berättar han.
"Fråga om liv och död"
I stället för att köra fram till dörren fick personalen stanna en bit bort och sedan leda honom till ambulansen.
- För mig gick det ju bra. Men tänk om någon får en hjärtinfarkt. Då kan det vara en fråga om liv och död, säger Karl-Erik Nilsson.
Han och hans hustru Gunvor flyttade i oktober från Börjelslandet till Västa Skurholmen i Luleå. De tycker själva att det är både svårt och trångt att köra in på området.
Erna Holmgren, enhetschef för ambulanssjukvården i Luleå och Boden bekräftar att ambulansen inte kunde köra fram till dörren.
- I sådana här fall handlar det mycket om lokalkännedom. Den här gången var det en besättning från Boden som kom. Det är alltid den ambulans som finns närmast till hands som rycker ut och då kan den komma från Kalix eller något annat ställe, säger hon.
Övningar
I bilarna finns kartor men där är inte trafikhindren utsatta. Därför genomför personalen övningar då de kör runt i Luleå en gång per år.
- Vi får information om de hinder som finns på kommunala vägar som gupp eller i fall de gräver upp för fjärrvärme. Men i privata områden är det svårare. Det är bra om vi får meddelande om man ställer upp till exempel blomlådor.
Även om både kommunen och Trafikverket är bra på att informera om hinder och vägarbeten så kan de ställa till med besvär.
- På somrarna kan det vara flera mil med grovt grus när det pågår vägarbete. Det har hänt att ambulansen fått punktering. Vi har faktiskt fått ringa efter bärgningsbil någon gång, säger Erna Holmgren.
Infartsväg finns
Vid utryckning görs en bedömning av patientens tillstånd och i det här fallet tog ambulanspersonalen beslutet att Karl-Erik Nilsson skulle kunna gå till bilen med stöd på vardera sida.
De kvarter som paret Nilsson bor i ägs av Akelius fastighets AB. Förvaltaren heter Roger Ringbjer.
- Vi har gjort en infartsväg för utryckningsfordon. Jag förstår inte att de inte hittade den. Jag har jobbat här i 35 år och hindren har legat på samma plats hela tiden, säger han.
Karl-Erik Nilsson, 78, fick gå till ambulansen
När ambulansen skulle hämta Karl-Erik Nilsson, 78, fick han gå 50 meter. Han hade tungt att andas och hög feber. Avspärrningarna med stora stenar gjorde att bilen inte kom fram. - Det är ett problem med väghinder, bommar och portkoder, säger Erna Holmgren, enhetschef för ambulanssjukvården.
Stenen var i vägen. Ambulansen kom inte fram. Karl-Erik Nilsson är glad att han inte hade fått hjärtinfarkt. Nu fick han ledas till bilen. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!