Kaptenen tar befälet

För första gången når Kapten Röds skuta Luleå. Årets liveartist i Sverige är ute på en intensiv turné och lägger ikväll till i Norrbotten. Och man gör det med en ny verklighet.

Kapten Röd, som utsågs till årets artist samt tog hem Guldmicken på P3 Guld i år, gästar musikfesten Nemisis. Senare i sommar kommer han även till Luleåkalaset.FOTO: Johan Carlén

Kapten Röd, som utsågs till årets artist samt tog hem Guldmicken på P3 Guld i år, gästar musikfesten Nemisis. Senare i sommar kommer han även till Luleåkalaset.FOTO: Johan Carlén

Foto: Johan Carlén

Luleå2012-05-04 07:39

Den nya verkligheten startade för Kapten Röd den 21 januari i år. Då vanns två tunga priser på P3-guldgalan. Årets artist och årets liveartist. Mer uppmärksamhet och fler spelningar men också att livet har förändrats i stort.

-  Det finns både en upp- och nersida. Det var världens bästa kvitto på att vi har aktiva lyssnare. Det är så jag ser det. Jag går inte runt och tycker att jag är Sveriges bästa artist. Jag tänker att vi har aktiva och engagerade lyssnare som krigar för oss.

Björn Nilsson, som Kapten Röd heter när han är hemma med sin tremånaders son, menar att nersidan med den senaste tidens vändning till ett intresse för hans person är just det. Att många har mycket att tycka om honom som inte egentligen inte lyssnar på musiken.

-  Det tar energi att skydda sig mot det. Jag blir lite skygg. Det är inte lika roligt att ta nattvagnen längre, säger den långe göteborgaren.

Perspektiv i tillvaron
Den nya verkligheten beror också på att han blev pappa en vecka innan P3-guldgalan.

- Det var världens bästa perspektivskapare.

Annars förpliktigar årets liveartist en del när man kliver upp på scen. Hur känns det?
- Det är bara roligt. Det är fler som har hört talas om mig och fler som kommer och kollar. Det skulle kunna bli press också men det stöter jag bara bort. Tycker jag att det är bra är jag nöjd för jag är så självkritisk och jag är själv min störste fiende när det gäller min musik.

Vad tänker du om att komma till Luleå och spela?
- Det känns svinroligt! Det är första gången. Jag har fått lite respons på Facebook, men annars vet jag inte. Jag ställer in mig på att det inte kommer någon så blir jag glad för varje någon som kommer. Det är så roligt att vi som är på ett så litet skivbolag får komma iväg så här. Vi försöker spela oss runt landet och det brukar vara de roligaste spelningarna ju längre man får åka.

Ni ska ju till Färöarna också.
- Haha, ja. Men det får du fråga min bokare om. Han är helt inne på hang-gliding så jag tror det är därför han har bokat det.

Även Norge och Danmark kommer få Kaptenens besök. Något han inte helt uppskattar eftersom musiken är textbaserad och en stor del av upplevelsen går förlorad om man inte förstår lyriken.

- Att få någonting sagt är det jag har inspirerats av med reggaen från första början. Sedan backar vi upp det med en bra show, och så kan vi bryta ner det igen och förklara mellan låtarna och i texterna vad vi vill få sagt.

Veto i replokalen
I Kapten Röd och Ribbit Boom Band är fem av sex medlemmar själva musikproducenter. Det innebär många som vill bidra och många som vill ha mycket sagt.

- I replokalen kan det bli lite kaosigt. Men jag har något slags veto. Den ställningen har jag skaffat mig efter de här åren tillsammans, med risk för att låta lite kaxig.

Björn Nilsson menar att reggae på svenska mår bättre än någonsin. Att det har bubblat under ytan de senaste tio åren och att hans utmärkelser är ett bevis på ett kliv framåt för fler än honom själv.

- Det är ett erkännande för hela reggeascenen. Vi har sådan sammanhållning att alla inom svensk reggae firar det tillsammans. Vi har inga kommersiella möjligheter. Vi tjänar inga pengar, men har hjärta. Allt vi har är respekt och trovärdighet och vi tar hand om varandra.

Till sist. Varför Kapten Röd?
- Det är från mina idoler. Inom dancehallscenen på Jamaica är det många som har befälstitlar. Det är mitt sätt att ta på mig en superman-dräkt. Och röd tog jag från min hårfärg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om