Kapitalbrist sänker hyllat IT-företag

LULEÅ. Pengarna räckte inte till. Det hyllade IT-företaget Ope-rax har gått i konkurs. 35 personer på kontoret i Luleå berörs, men flera av dem har redan fått gå från krisbolaget.

Luleå2008-05-14 06:00
Konkursansökan, som är undertecknad av Olov Schelén från Norrfjärden, lämnades in i måndags. Schelén, som är en av bolagets grundare, berättar i ansökan om ett företag som haft stora ekonomiska motgångar.
Operax har varit under företagsrekonstruktion sedan den 30 januari. Bolaget har behövt nya ägare och investerare sedan den ledande investeraren, den japanska banken Nomura, har dragit sig ur.
Enligt Schelén har man varit mycket nära att få en aktör att ta över, men något avtal är inte undertecknat och nu är pengarna slut.
- Du, jag sitter upptagen och kan inte ta några samtal just nu, säger Olov Schelén när NSD ringer för att fråga om konkursen.
50 anställda
Många som arbetat åt IT-bolaget har redan slutat på företagets kontor i Aurorum-komplexet i Luleå. Här har 35 anställda arbetat i vad som en gång beskrevs som ett "världsledande" företag.
Totalt har cirka 50 personer jobbat åt Operax. Hälften har fått gå under företagsrekonstruktionen. Ungefär 25 är nu kvar i konkursen, enligt Finn Persson, styrelseordförande.
- Vi har jobbat intensivt för att få fram en ny huvudfinansiär eller ny ägarbild, men vi stupade på mållinjen, säger han.
Kapitalkrävande verksamhet
Finn Persson uppger att Operax trots allt gjort bra affärer på sistone. Under årets fyra första månader fakturerade man mer än under hela 2007.
- Men det är långa betaltider, så tyvärr har vi inte kunnat använda den goda försäljningen till att rädda bolaget finansiellt. Det här är i grunden ett bra bolag. Den här typen av bolag är inte lönsamma från dag ett. Det måste in mycket kapital, säger Finn Persson.
Operax, som är ett avknoppningsföretag från Luleå tekniska universitet, har prisats vid flera tillfällen. Två år i rad har företaget tagits ut till Red Herring 100 Award. Operax har även vunnit Info Vision Award och European ICT Prize.
IT-företagets affärsidé är bland annat att kvalitetssäkra tjänster i olika bredbandsnät. Företaget har gjort affärer med det holländska försvaret och med Försvarets materielverk.
Konkursförvaltaren Håkan Kjellgren befann sig i går på kontoret i Luleå, där personalen informerades om konkursen.
- Vår uppgift är nu att hitta köpare till verksamheten. Jag har förhoppningar om det, säger Kjellgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om